Ingezonden persbericht

()

Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis
Zaterdag 23 augustus t/m zondag 14 sep 2008

ACTIVITEITEN

Rapenburg-concerten in het SieboldHuis
Zaterdag 30 en zondag 31 augustus 2008

Tijdens het laatste weekend van augustus vormt het SieboldHuis een verrassend muziek- en danspodium. De Rapenburg-concerten nemen dit jaar ook de musea aan de wereldbekende gracht in, waarbij het SieboldHuis op zondag 31 augustus een optreden en workshop van de Taiko Kids presenteert. Om 14u beginnen de Kids te trommelen, iets later kunnen andere kinderen aansluiten bij de workshop.

Een dag eerder, op zaterdag 30 augustus, kunt u in het SieboldHuis om 14u luisteren naar het Fagot Duo Takkenbos en om 14u30 aansluiten bij een Flamenco Workshop van Josien Lochner.

Soho Nakano. Jodo.

Demonstratie.

Zterdag 6 september 2008.

()

In het openingsweekend van de tentoonstelling van Soho Nakano (zie onder) vinden er een aantal speciale activiteiten plaats n.a.v. deze tentoonstelling. Op zaterdag 6 september om 14u zal Soho Nakano een demonstratie geven in het gebouw van de opleiding Japanologie, het Arsenaal. Arsenaalstraat 1, te Leiden. In korte tijd zal zij een metersgroot schilderij op Japans papier maken, begeleid door de Japanse drums van de Taiko Kids. Na afloop is er een theedemonstratie en -proeverij. Het entreebewijs van het SieboldHuis geeft toegang tot de demonstratie. Om 16u vindt in het SieboldHuis een workshop plaats, waarbij deelnemers zelf suibokuga kunnen proberen op papier of een t-shirt. De kosten hiervoor bedragen ¤15. Meer informatie en aanmelden kan via info@sieboldhuis.org.
Open Monumenten-dagen
Zaterdag 13 en zondag 14 september 2008

Ook dit jaar opent het SieboldHuis weer gratis zijn deuren tijdens het weekend van de Open Monumenten-dagen. Het thema van 2008 is 'Sporen'.

VERWACHT

Whisky-tasting van Japanse en Schotse whisky's
Donderdag 18 september, 19u30.

Een minder bekend Japans export-product, dat niettemin onder kenners een hoge reputatie geniet, is de Japanse whisky. Connoisseurs prijzen de goede smaak en hoge kwaliteit van deze drank.
Op donderdag 18 september kunt u dit zelf ervaren in het SieboldHuis: whisky-kenner Wouter Wapenaar laat u dan proeven van een zevental Japanse én Schotse whisky's, en vertelt over de geschiedenis en typische kenmerken van de Japanse whisky . Als organisatsor van het jaarlijkse whisky-festival in de Pieterskerk is hij de aangewezen expert voor deze avond.
U kunt aan deze tasting deelnemen voor ¤45 per persoon, hierbij inbegrepen zijn de wwhisky's, sushi en voorafgaand een korte rondleiding door het SieboldHuis.

De smaaksensatie van deze avond kan nog worden versterkt door om 18u aan te schuiven in de pub North End voor een Schots driegangen-menu, dat speciaal voor deze avond werd opgesteld. North End is gelegen op minder dan 200m van het SieboldHuis en staat bekend op zijn ruime kaart van Engelse bieren en Schotse whisky's. De driegangen-maaltijd kost per persoon ¤37,50.

Inschrijven voor de tasting en/of het diner kan telefonisch op 071-5125539 of via mail: info@sieboldhuis.org, en na de betaling van ¤45 (enkel whisky-tasting) of ¤82,50 (whisky-tasting en diner) op de rekening van het SieboldHuis: 53.61.03.941.

Tasting of Japanese and Scotch Whisky
Thursday 18 September, 19h30 and Sunday 21 September, 17h and Sunday 16 November, 15u30.

On Thursday 18 September, at 19h30, the SieboldHuis organizes - together with the manager of the annual Whisky Festival in the Pieterskerkin Leiden, Wouter Wapenaar - a special tasting: not only Scotch Whisky, but also the famous Japanese whisky can be tasted. Wouter Wapenaar will tell about the special characteristics of each taste and about their history.

For Japanese whisky-lovers, a separate tasting will be organized, with an emphasis on Scotch whisky, since they are already familiar with the Japanese brands. This tasting will be held on Sunday 16 November from 17u00 until 18h15. Before, an organized visit starts at 15u30 at the whisky festival in the Pieterskerk. At 16h30, the group leaves for the SieboldHuis where a short tour in the museum is planned.

Costs for both tastings are ¤45, included are about seven whisky's, a sshort tour in the SieboldHuis and some sushi.

The well-known English pub North End very near to the SieboldHuis presents on the evening of the 18th a special Scottish three-courses-menu. Costs are ¤377,5.

More information and registration: info@sieboldhuis.org. Your registration is complete after we received the payment of ¤45 or ¤82,5 (menu in North End and tastinging) on our account: 536103941, Stichting SieboldHuis, Leiden.

TENTOONSTELLINGEN
EXHIBITIONS

LAATSTE WEEK:

Q. Mode en sieraden van Hisashi Shibata.
Q. Fashion and jewellery by Hisashi Shibata.
19 juli t/m 31 augustus.

()

In 2001 kwam de Japanner Kyu Hisashi Shibata ('Q') als student mode terecht in Nederland. Al heel snel kreeg hij het gevoel ergens tussen de Japanse en de Nederlandse cultuur te zweven, waarbij de vergelijking met het kleine schiereiland Dejima voor de hand lag. Dit kunstmatig schiereiland voor de kust van Nagasaki was meer dan 200 jaar de plaats in Japan waar de Nederlanders als enige Westerse buitenlanders mochten verblijven. Voor Shibata werd Dejima een symbool voor de ontmoeting van twee culturen op één geïsoleerde plek. De mode-collectie waarmee hij in 2005 afstudeerde aan de Rietveld-academie, noemde hij dan ook 'I Am Dejima'.

Bij het maken van deze collectie verwonderde Shibata zich over twee mode-tradities: enerzijds het beklemmende korset van de Europese vrouwen, anderzijds de strakke obi-riem rond het middel van de Japanse vrouwen. Juist deze elementen verwierp Shibata resoluut, en hij begon kleding te ontwerpen die op 'alternatieve plekken' volumes toelaat. Het resultaat zijn textielconstructies die toch bijzonder draagzaam zijn. Ze tonen een opmerkelijke combinatie van soberheid en extraversie.

Naast deze collectie, toont het SieboldHuis in haar zomer-tentoonstelling 'Q' ook de sieraden-collectie waarop Shibata eind juni 2008 zal afstuderen aan de Rietveld-academie. Net zoals zijn mode-ontwerpen, zijn de sieraden volumineuze stukken die opvallen door hun diverse vormen.

Kyu Hisashi Shibata studeerde en werkte eerst als assistent in een ontwerpstudio in Milaan, maar begon met zijn mode-opleiding in 2001 in Arnhem, aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Daarna vervolgde hij zijn opleiding vanaf 2002 aan de Rietveld Academie. In 2005 studeerde hij af bij de opleiding mode, en in juni 2008 zal hij afstuderen in de richting juweelontwerp.

VERWACHT

Soho Nakano. Jodo - Paradijs.

5 september t/m 5 oktober 2008.

()

Soho Nakano begon haar carrière in suibokuga aan het begin van de jaren '80. Suibokuga betekent letterlijk 'water-zwarte inkt-prent' , en net als bij kalligrafie en sumi-e is ook in suibokuga het neerzetten van het penseel op het papier onomkeerbaar. Deze vorm van live action painting voert Soho Nakano soms ook uit op grote doeken en voor publiek, begeleid door Japanse drums die het ritme aangeven.

De voorstellingen die door Soho Nakano worden geschetst, verwijzen altijd naar de natuur, die in de vorm van een berglandschap bij haar atelier in Kawane ook altijd aanwezig is. Het driedimensionale van de natuur komt tevens terug in de ruimtelijke installaties die Soho Nakano ontwerpt: de papieren wanden worden gecombineerd tot meerdelige kamerschermen of kokers.
Deze ruimtelijke kunst en het gebruik van alleen zwart en wit creëren een rustgevend gevoel van eenheid. De toeschouwer proeft onbewust de innerlijke rust van de kunstenaar zelf die voor aanvang graag mediteert en met zorg de sumi (zwarte inkt) bereidt.
De schitterende prins in Nederland. Japanse prenten, manga en vertalingen
rondom 1000 jaar Vertelling van Genji
8 t/m 22 oktober 2008.

()

De vertelling van Genji is één van de belangrijkste culturele iconen van Japan door de eeuwen heen, en zonder twijfel het beroemdste meesterwerk uit de Japanse literatuurgeschiedenis. Precies duizend jaar geleden maakte de schrijfster van dit klassieke verhaal, Murasaki Shikibu, in haar dagboek voor het eerst melding van haar Genji, de 'schitterende prins' aan het keizerlijk hof.
Om dit bijzondere millennium te markeren organiseert het SieboldHuis in samenwerking met de Universiteit Leiden, de Society for Japanese Arts en Hotei Japanese Prints de tentoonstelling 'De schitterende prins in Nederland'. Prenten, schilderingen, manga en bijzondere boeken uit Nederlandse verzamelingen tonen de verfijnde, speelse en de erotische kanten van dit meesterwerk in traditioneel en hedendaags Japan.
In het weekend van 18-19 oktober zal in het SieboldHuis een symposium gehouden worden over Nederlandse en andere vertalingen van de Vertelling van Genji, onder de titel 'De schitterende prins in het Nederlands'. Sprekers zullen zijn: Jos Vos (vertaler) en Ivo Smits (hoogleraar letteren en culturen van Japan, Universiteit Leiden). Aanmelden via: info@sieboldhuis.org.
Op zondag 12 oktober om 14.00 uur is er een inleiding bij en rondleiding in de tentoonstelling, verzorgd door Ivo Smits. Aanmelden via info@sieboldhuis.org.

Verwacht vanaf eind oktober:

Hiroshige. Leven en landschappen uit het oude Japan.
naar aanleiding van het 150e sterfjaar van de bekende ukiyo-e kunstenaar.
31 oktober 2008 t/m 25 januari 2009.

()

De Japanse prentkunstenaar Utagawa Hiroshige (1797-1858) overleed 150 jaar geleden. Een goede reden voor het SieboldHuis, het Japan Museum in Leiden, om ruim aandacht te besteden aan een man wiens enorme oeuvre één van de belangrijkste bronnen is voor ons beeld van het 19de eeuwse Japan en dat tevens een belangrijke inspiratiebron was voor de westerse impressionisten.

Uit de meer dan vijfduizend prentontwerpen die Hiroshige produceerde, maakte het SieboldHuis een keuze van 150 topstukken, die in twee periodes worden tentoongesteld. Van 31 oktober tot en met 14 december wordt zijn vroegste werk belicht uit de periode 1812-1845, van 17 december tot en met 25 januari kunnen werken uit Hiroshige's latere periode worden bewonderd.

In Japan werd Hiroshige bekend vanaf 1832, toen hij een serie publiceerde van 55 prenten van de ruststations langs de de verbindingsweg tussen Edo en Kyoto (de Tokaido). Deze beroemde serie is in enorme aantallen verkocht, meestal als aandenken aan de reis of aan een verblijf in één van de halteplaatsen.
Hiroshige's werkelijke doorbraak als kunstenaar vond ruim na zijn dood plaats. Aan het einde van de 19e eeuw begon de export van Japanse prenten naar Europa (vooral Parijs), waar ze meteen de aandacht trokken van kunstenaars als Monet en Van Gogh. Vooral Hiroshige's prenten werden een belangrijke inspiratiebron en Van Gogh maakte van twee latere prenten van Hiroshige bijna exacte kopieën in olieverf. Het zou tot 1917 duren, ruim zestig jaar na zijn dood, tot ook in Japan de artistieke erkenning kwam en er een grote overzichtstentoonstelling werd georganiseerd. Vandaag worden Hiroshige`s landschappen wereldwijd beschouwd als de iconen van de Japanse prentkunst.

Philipp Franz von Siebold, die in 1829 uit Japan terugkeerde, maakte het begin van Hiroshige`s carrière mee, een aantal vroege vrouwenprenten van de kunstenaar bevinden zich in de Sieboldcollectie. Deze zeer zeldzame exemplaren zullen, samen met hoogtepunten uit nationaal en internationaal particulier bezit alsmede uit Nederlandse museale collecties, tijdens de tentoonstelling in het SieboldHuis te bezichtigen zijn.

Vaste opstelling
Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

Permanent display

The SieboldHuis in Leiden offers the best from the old and new Japan in a house of historical stature; prints, lacquer ware and ceramics, fossils, herbaria, prepared animals, coins, textiles, old maps and hundreds of other treasures. All has been collected in Japan between 1823 and 1830 by the Bavarian physician Philipp Franz von Siebold.

SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.

Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 | annelies@sieboldhuis.org | Postbus 11007 | 2301 EA Leiden | Rapenburg 19 | fax: + 31 (0)71 5128063 | aanw. di, woe, do, vr

Van 19 juli tot 31 augustus 2008 in het SieboldHuis:
Q.
Fashion and jewellery by Q Hisashi Shibata.
www.sieboldhuis.org