Gemeente Alphen aan den Rijn



Demonstratie van nationalisten rustig verlopen

De demonstratie door nationalistische jongeren in Alphen aan den Rijn is rustig verlopen. Rond het middaguur verzamelden zich ongeveer vijftig jongeren bij het stationsgebied. Daarna vertrokken zij vanaf daar voor een demonstratie om het stadscentrum heen, om te pleiten voor een Nationalistische vrijplaats. Na het begeleiden van de jongeren naar de trein, keerde de rust volledig terug.

Alle demonstraties worden door de burgemeester getoetst op verstoring van de openbare orde en veiligheidsrisicos. De risicos waren in dit geval door de gemeente en politie hanteerbaar maar vroegen wel om extra politie-inzet. Daarom is besloten om voldoende politiemensen aanwezig te houden, zowel zichtbaar op straat als achter de schermen. Dankzij deze voorzorgsmaatregelen is de demonstratie rustig verlopen en is er geen schade aangericht. Er zijn vijf mensen aangehouden. De inzet van de politie was er vooral op gericht om de veiligheid van de bewoners langs de route te waarborgen. Ervaring leert namelijk dat demonstraties van extreme groeperingen kunnen leiden tot confrontaties.

Burgemeester Schoof is tevreden over de inzet van de politie en het verloop van de demonstratie. De politie is zorgvuldig en beheerst met de situatie omgegaan waardoor alles in betrekkelijke rust is verlopen. Ook in het voortraject is constructief meegedacht over de route, de risico's en de mogelijkheden.

Nogmaals laat de burgemeester weten dat hij in de overwegingen rekening heeft te houden met het grondwettelijke recht op vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van meningsuiting betekent ook vrijheid van demonstreren. Het demonstreren voor eigen gevoelens en opvattingen mag echter niet leiden tot het verstoren van de openbare orde. Slechts in enkele gevallen gaat de burgemeester over tot de weigering van een demonstratie, omdat in principe het recht van demonstratie geldt. Wanneer een verbod wordt uitgegeven is dat na een zeer zorgvuldige overweging tot stand gekomen. In dit specifieke geval was geen aanleiding om de demonstratie te weigeren.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn