Nederlandse Tafeltennisbond


BEIJING 2008: Alle olympische enkelspelmedailles zijn voor China

Voor de Chinees Ma Lin is het zijn eerste grote titel, maar wel direct de mooiste. Hij veroverde in het Peking University Gymnasium de olympische titel in het enkelspel bij de mannen. Een dag eerder prolongeerde Zhang Yining bij de dames het olympisch goud.

Ma Lin pakte in Beijing met olympisch goud de eerste grote titel uit zijn loopbaan. (FOTO: © Kazuyuki Takahashi / ITTF)

Nog nooit wist Ma op een WK of de Olympische Spelen een individuele titel te halen, ondanks dat hij al jaren tot de wereldtop behoort en diverse finales speelde. Tegen Wang Hao, verliezend finalist in de finale van Athene 2004, was de 28-jarige inwoner van Beijing voor eigen publiek met 4-1 (11-9 11-9 6-11 11-7 11-9) de sterkste. ,,Mijn tranen hebben niet één, maar vele redenen", vertelde de kampioen die op dramatische wijze de WK-titel in 2007 verloor na een 3-1 voorsprong. Tijdens de persconferentie na afloop kreeg hij te horen dat zijn opa zelfmoord had gepleegd voor het toernooi.

Ma had zich voor de finale geplaatst door drievoudig wereldkampioen Wang Liqin te verslaan. In de strijd om het brons klopte hij de Zweedse tafeltennislegende Jorgen Persson, die zich verrassend voor de duels om de medailles had geplaatst. Persson speelde in Beijing zijn zesde Olympische Spelen. Sinds de introductie van tafeltennis op de Spelen (Seoul 1988) is hij er net als de Kroaat Zoran Primorac (kwartfinalist) en de Belg Jean-Michel Saive altijd bijgeweest. Persson speelde voor zijn verlies om het brons een prachtige partij tegen Wang Hao die hij gezien de cijfers (4-1) duidelijk verloor, maar in het spelbeeld deed hij nauwelijks voor de zilveren medaillewinnaar onder.

Ook bij de vrouwen was het podium geheel Chinees. De nummer één van de wereldranglijst Zhang Yining prolongeerde haar olympische titel. In de eindstrijd was ze te sterk voor haar landgenote Wang Nan, die in Sydney (2000) de allersterkste was. In de kleine finale om het brons ging wereldkampioene Guo Yue met de winst aan de haal tegen Li Jia Wei (Sin). Guos schakelde in de achtste finales de Nederlandse kopvrouw Li Jiao uit.

NTTB/HH