Skatebond Nederland

Persbericht skeeleren

Arjan Smit wint slijtageslag rond Bartlehiem

Arjan Smit heeft in Hallum de finalewedstrijd van de Megapool.nl Holland Inline Cup over 100 km gewonnen. Smit kwam solo aan de eindstreep, nadat hij was weggereden uit een kopgroep. Karlo Timmerman werd tweede en won daarmee het eindklassement.

Christijn Groeneveld finishte als derde en boekte daarmee zijn eerste podiumplaats in een grote wedstrijd.
Bij de vrouwen won Jannitta Spigt uit Apeldoorn zowel de dagprijs als het eindklassement van de HIC.

Arjan Smit (30), zevenvoudig oud-Nederlands kampioen die in zijn sportcarrière tal van wedstrijden heeft gewonnen, toonde zich bijzonder blij met de triomf in Hallum. "Deze ontbrak nog op mijn erelijst. Het is een prachtige wedstrijd, de enige 100 kilometer-klassieker die nog over is, en niet zomaar 100 km. Het is ook nog een slijtageslag vanwege het ruwe parcours en de wind. Je moet echt een goede dag hebben om hier te winnen."

De DSB-rijder demarreerde in de laatste kilometers uit de kopgroep, omdat hij die te groot vond worden. Uit een leidende groep van elf waren er vier weggereden. Smit: "Daar reden we met vier man naar toe, maar toen waren we dus met acht." Omdat hij het niet op de eindsprint wilde laten aankomen besloot Smit weg te springen. Dat was met nog zes plaatselijke omlopen van 1,5 km in Hallum te doen. Toen Smit eenmaal uit het zicht van de volgers was, gaven deze de jacht op en liep Smits voorsprong op naar een minuut. In de finishstraat ging Smit al 200 meter voor de eindstreep staan om naar de ongeveer duizend man publiek te wuiven.

Karlo Timmerman won de sprint om de tweede plek en pakte daarmee zowel de gele als de groene trui voor respectievelijk het eind- en het puntenklassement. Ook won zijn team Habovo het ploegenklassement. Hoewel de ploeg voor de overwinning was gegaan, toonde de Groninger zich wel tevreden, ondanks dat hij geen van de vier etappes heeft gewonnen. "We hebben toch drie van de vier prijzen gepakt."
Timmerman was in het HIC-klassement, dat op tijd wordt verreden, in een duel met Arjan Mombarg verwikkeld om de eindzege. Mombarg (Nefit) werd tweede en Gerwin Smit (Schuurman/Bont), Arjans broer, derde.

Christijn Groeneveld (Univé/Stouwdam) zag de progressie die hij doormaakt beloond met een podiumplaats. "Ik zat ideaal in het wiel van Karlo Timmerman," aldus de 23-jarige uit Heerhugowaard. "Ik word vaak vijfde of zesde, omdat ik nog weleens een beetje dom doe in de finale. Ik rijd meestal te afwachtend."

Opvallende aanwezige in de kopgroep was Jan-Maarten Heideman, die zelden skeelerwedstrijden rijdt. De ploegmaat van Arjan Smit finishte als zesde en kreeg de prijs voor de strijdlustigste rijder, de Willem Poelstra-trofee, genoemd naar de marathonschaatser uit het naburige Hijum die op 24-jarige leeftijd overleed.
"Ik train heel veel op skeelers," aldus Heideman (35), die eerder dit seizoen goed presteerde op de 5 km op het NK Road in het complex van Flevonice in Biddinghuizen. Heideman, driemaal Nederlands kunst- en natuurijskampioen marathonschaatsen en vijfmaal winnaar van de cup, wilde ook zijn ploeggenoot Smit bijstaan. "Maar ik zie dit niet alleen als een training, het is ook een heel mooie wedstrijd om mee te maken. Het doet denken aan een natuurijswedstrijd, met publiek in de dorpen en lange stukken door het polderlandschap, waar niemand staat. Ik had aan Arjan Smit gevraagd of hij wilde dat ik alle gaten dichtreed, maar dat hoefde niet, zei hij. Op een gegeven moment was er één weg en daar sprong ik naar toe. Toen zat ik gelijk in de kopgroep."

De eerste aanvaller van de dag was Jouke Hoogeveen uit Amsterdam, die vorig jaar als B-rijder in deze Bartlehiemtocht vierde werd tussen de A-rijders. Hoogeveen kreeg klassementsleider Gary Hekman mee, maar die stapte later uit. Hekman had van tevoren al aangegeven dat hij 'Hallum' vooral als training beschouwde met het oog op het WK, dat over anderhalve week begint.

In de derde grote omloop reden vier man uit de kopgroep weg: Christijn Groeneveld, Jan-Maarten Heideman, Hermen van der Wal, die als vierde zou eindigen, en Roy Boeve, die achtste werd. De vier pakten 45 seconden voorsprong, maar daarna sloten de achtervolgers weer aan, onder wie Arjan en Gerwin Smit en Karlo Timmerman. De anderen in de voorste gelederen waren Erwin Mesu, Arjan Mombarg, Willem Hut en de Fransman Tristan Loy.

Het was de 21e Bartlehiemtocht. Alsof de omstandigheden nog niet zwaar genoeg waren, met klinkers in elk dorp en de wind in de vlakke polder, kregen de rijders ook nog verschillende keren een stortbui en zelfs hagel over zich heen. Maar ten tijde van de finish was de zon weer doorgebroken.

NOS Studio Sport zendt vanavond een samenvatting van de wedstrijd uit in de uitzending van 23.20 uur. Bij omroep Friesland zijn maandagavond beelden te zien, vanaf 18.30 uur met ieder uur een herhaling.

De vorige drie etappes van de Megapool.nl Holland Inline Cup zijn verreden in Steenwijk (7 mei), Wolvega (18 mei) en Lisse (16 aug). Gary Hekman won de etappes in Steenwijk (50 km) en Lisse (70 km), Ingmar Berga die in Wolvega (46,3 km).

Erik Hulzebosch, die de Bartlehiemtocht acht keer won en vorig jaar nog tiende werd, viel vroegtijdig uit na een valpartij, waarbij onder meer ook Christian Gert Hoen en Stefan Wielinga betrokken waren. Hulzebosch was eerder in de week ook al ten val gekomen in een training.

Dames, 60 km

Jannitta Spigt kwam in de vrouwenwedstrijd solo over de streep. De Apeldoornse won daarmee zowel de dagprijs als het eindklassement van de Megapool.nl Holland Inline Cup.
Spigt reed de finale weg uit een kopgroep van vier. Daarin zaten ook de Vlaamse rijdsters Hilde Goovaerts en Jessica Gaudesaboos en de Duitse topper Tina Strüver. De eerste twee zijn ploegmaats (CadoMotus) van Spigt, die morgen weer aan de start staat van de World Inline Cup in Berlijn.

Spigt: "Hilde vroeg hoe ik me voelde. Dat was goed, dus ik mocht voor de overwinning gaan." Goovaerts stond in het klassement 1 seconde achter Spigt. Zij finishte als tweede en pakte de groene trui. Eerder won Goovaerts de etappe in Wolvega (46,3 km). Gaudesaboos, die de eerste etappe in Steenwijk won (30 km) werd derde, Strüver vierde.
In de achtervolging reden Nienke Stenekes en Anniek ter Haar, die beslag legden op de vijfde en zesde plaats. Plaatselijk favoriete Maria Sterk uit Hallum eindigde als tiende.
Margo van de Merwe (Wolvega), winnares van de voorlaatste etappe in Lisse (42 km), moest genoegen nemen met de 12e plaats.

Beloften (60 km)

Bram Versteeg werd winnaar in de categorie beloften. Zijn medevluchter Peter Keiser, met wie hij een paar honderd meter voorsprong had genomen, eindigde als tweede. Erik Bouwhuis won de sprint om de derde plek, vóór Hans van de Wetering, die het eindklassement op zijn naam schreef, en Peter van de Pol.

Veteranen (60 km)

Art van Winden uit Berkel en Rodenrijs werd de verrassende winnaar van de veteranenrace. Hij won de eindsprint van Rob Jager uit Utrecht, die tweede werd. Albert Bakker uit Scharmer legde beslag op de derde plek, vóór Bert Adema, Jan Grauss en Hans van Wijk.