Erasmus Universiteit Rotterdam

Rotterdamse socioloog Willem Schinkel in VPRO's Zomergasten

De Rotterdamse socioloog Willem Schinkel laat aanstaande zondag 24 augustus 2008 zijn favoriete televisieavond zien in het tv-programma Zomergasten van de VPRO.

Dr. Willem Schinkel is universitair docent theoretische sociologie aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn proefschrift Aspects of Violence (cum laude) in 2005 deed veel stof opwaaien. In zijn nieuwste boek Denken in een tijd van sociale hypochondrie. Aanzet tot een theorie voorbij de maatschappij levert hij radicale maatschappijkritiek."We leven in een hypochondrische maatschappij, die te veel doet aan zelfanalyse en zich allerlei kwalen aanpraat", aldus Willem Schinkel.

In zijn Zomergastenavond verkent Schinkel die onderbuikgevoelens van Nederland aan de hand van fragmenten van Rita Verdonk, Prinses Máxima en Joran van der Sloot. Zijn ideale televisieavond voert langs opgepompte spierbundels, een raadselachtige videoclip van de Britse band Radiohead, de martelpraktijken van Guantánamo Bay en laat zien hoe de globalisering ook de Rotterdamse Kruiskade heeft bereikt. Verder toont hij een fragment uit de aangrijpende gevangenisfilm The Shawshank Redemption en de schoonheid van snooker.

De Rotterdamse socioloog kreeg begin augustus 2008 een zogenaamd Veni-laureaat van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Een Veni-laureaat wordt toegekend aan recent gepromoveerde onderzoekers die gedurende drie jaar subsidie krijgen voor het uitwerken van hun onderzoeksvoorstellen. Schinkels bekroonde project heet De virtualisering van burgerschap en de staat van de staat. Globalisering zorgt op veel terreinen voor het minder machtig worden van natiestaten. In dit onderzoek wordt geanalyseerd hoe staten daarop reageren door een nieuwe, meer moraliserende invulling te geven aan burgerschap.

Zie ook: www.zomergasten.vpro.nl

21 augustus 2008