Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 23 juli 2008

Twee nieuwste shows van Nature Theater of Oklahoma beleven op Noorderzon hun Nederlandse première

The only thing disappointing about Nature Theater of Oklahoma is that this crew of misfit thespians is not actually from Oklahoma. - Countercritic.com (USA)

Twee jaar geleden besteedde Noorderzon speciale aandacht aan werk uit de Verenigde Staten. In het kader daarvan bespeelde het uit New York afkomstige Nature Theater of Oklahoma met hun theatrale dansshow 'Poetics: a ballet brut' de grote zaal van het Grand Theatre. Het was voor hen de eerste keer dat ze in Europa optraden. En met succes. Avond na avond zorgden de makers voor kippenvel en staande ovaties. Daarna ging het snel. Nature Theater of Oklahoma werd door kenners in heel Europa gebrandmerkt als een hip en 'te volgen' gezelschap. Daarom ook zijn we trots op het feit dat we hen komend festival opnieuw verwelkomen met twee gloednieuwe voorstellingen die bij ons in Nederlandse première gaan: 'Romeo and Juliet' en 'Rambo Solo'. Voorstellingen overigens waarvoor Noorderzon optreedt als co-producent in samenwerking met andere Europese producenten, waaronder de Kampnagel in Hamburg, de Salzburger Festspiele en het Grand Theatre Groningen.

--------------------

Zachary Oberzan's hartstocht voor het heldenverhaal (het boek welteverstaan...) wordt in 'Rambo solo' tot het uiterste gedreven, wanneer hij het probeert na te vertellen zoals hij het zich herinnert, tot in de kleinste zweterige details. Oberzan verliest zich in de vele minieme variaties op de plot die zijn falende geheugen bevolken en raakt verstrikt als hij - net als Rambo - een eenmansoorlog gaat voeren tegen dit zo vele keren verfilmde verhaal.

'Romeo and Juliet'. Shakespeare's meest bekende stuk. Iedereen kent het uit zijn hoofd. Zou je denken... Maar als je 50 personen vraagt het verhaal van begin tot eind na te vertellen krijg je onbekende smeuïge details, en zelfs nieuwe scènes en personages. Anne Gridley en Robert M. Johanson spelen deze concurrerende versies van Romeo en Julia precies zoals ze aan hen zijn verteld. Maar naarmate het stuk vordert wijken ze steeds meer af om te eindigen in een gepassioneerde dialoog over hun eigen liefde en hun vernederende behoefte eraan.

--------------------

Nature Theater of Oklahoma is opgericht door kunstenaars en vrijdenkers Kelly Copper en Pavol Liska. In hun stukken speelt dit eigenzinnige koppel graag met het verschijnsel dat belevenissen en gebeurtenissen door iedereen anders worden uitgelegd en maken daarmee absurd en hilarisch, maar ook poëtisch, ontroerend en herkenbaar theater. Ze worden hierin bijgestaan door een klein maar vast aantal zeer begiftigde acteurs. Beide voorstellingen gaan half augustus tijdens het International Summer Festival van de Kampnagel in Hamburg in wereldpremière. Op Noorderzon spelen de voorstellingen van 24 tot en met 27 augustus in het Grand Theatre. Na Noorderzon zijn de voorstellingen in Nederland eind september nog te zien op De Internationale Keuze in Rotterdam.

Noorderzon laat in 2008 meer Nederlandse premières zien van voorstellingen van onder meer: Rimini Protokoll, Chunky Move, Circa, Motus, Mpumelelo Paul Grootboom, Mike Daisey, Trefpunt & Dick van der Harst, Radiohole, De Utvalgte, Membros en Sidi Larbi Cherkaoui. Kijk voor meer informatie op www.noorderzon.nl of in het allesomvattende programmamagazine dat vanaf eind juli wordt verspreid.

Noorderzon is een elfdaags jaarlijks terugkerend Performing Arts Festival in het prachtige

Noorderplantsoen en op vele nabijgelegen stadslocaties (DownTown) in Groningen.

Noorderzon is in de loop der jaren uitgegroeid tot het onbetwiste hoogtepunt van de culturele zomer in Groningen. Het programma bestaat uit theater, dans, muziek, beeldende kunst, multimedia en circus - in een mix van gratis en betaalde voorstellingen. Het legt een sterke nadruk op internationaal werk en een accent op werk met wortels in het noorden - met als speciale voorkeur cross-over werk. Het festival is spectaculair en confronterend, beeldend en ontroerend - en altijd verrassend.