Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 30 juli 2008

Cultuurhistorische Sportzomermiddag in de Verdieping van Nederland

In het kader van Sportzomer 2008 organiseert De Verdieping van Nederland op zondagmiddag 24 augustus 2008 van 13.00 tot 16.00 uur een sportief cultuurhistorische middag. De evenementen bieden een historische verdieping en achtergrond bij de sportieve gebeurtenissen in de zomer van 2008, waaronder de Olympische Spelen in Beijing. Naast de bekende Holland Sport wielerbaan zijn in het programma lezingen, een film en een kleine tweedehands sportboekenmarkt opgenomen. De Verdieping van Nederland is de topstukkententoonstelling van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek. De evenementenmiddag vindt plaats in diverse ruimtes van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek, ingang Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag. De prijs voor deelname aan deze middag bedraagt ¤ 7,50. Reserveren kan telefonisch: 070-3315400 of e-mail: afsprakenbureau@nationaalarchief.nl

Holland Sport wielerbaan

Om 13.00 uur vindt de kick off plaats met de bekende Holland Sport wielerbaan. Gedurende de middag kunnen bezoekers strijden om de snelste tijd, de winnaar ontvangt een mooie prijs.

Olympische Spelen 1928

Precies tachtig jaar geleden werden de Olympische Spelen in Nederland gehouden. Schrijver en redacteur Paul Arnoldussen neemt de bezoekers in zijn lezing mee naar het Amsterdam van 1928 waar het Olympisch vuur voor het eerst symbolisch werd ontstoken. De herinnering gaat niet alleen terug naar Nederlandse hardloopsters in strakke, gebreide korte broekjes, maar ook naar rellen en een pijnlijke kwestie met koningin Wilhelmina. In 2008 verscheen een vernieuwde herdruk van zijn boek Amsterdam 1928. Arnoldussen is bovendien aanwezig om zijn boek te signeren.

Olympische Spelen 1956

Een deel van de Nederlandse atleten was al in Melbourne voor de Spelen van 1956, toen ze van het NOC*NSF een telegram ontvingen met de dwingende mededeling dat zij terug moesten keren naar Nederland. Een paar dagen daarvoor had het Sovjetleger op gewelddadige wijze een eind gemaakt aan de Hongaarse Opstand. Als enige land boycotte Nederland de Spelen. Journaliste Marjolein te Winkel publiceerde een boek over deze boycot, De verloren spelen (2008). Zij sprak met een aantal van de atleten van wie de Spelen in Melbourne het hoogtepunt van hun carrière had moeten zijn. Haar lezing wordt voorafgegaan door de documentaire Melbourne 1956. Zo ontstaat een evenwichtig beeld van de gebeurtenissen in een jaar waarin sport en politiek op dramatische wijze samenkwamen. Marjolein te Winkel is tevens aanwezig om haar boek te signeren.

Historische sportboekenverkoop

In samenwerking met Tweedehands Sportboekenwinkel Van Leusden uit Den Haag worden de gehele middag bijzondere sportboeken verkocht.


---