Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 19 augustus 2008

Hoe te overleven?

Jules Schelvis en Rozette Kats vertellen hun levensverhaal

Op zondag 24 augustus aanstaande om 14.00 en 15.30 uur vertellen respectievelijk Jules Schelvis en Rozette Kats in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de ervaringen die zij in de concentratiekampen en in de onderduik tijdens de Tweede Wereldoorlog opdeden.

Jules Schelvis (1921) werd geboren in Amsterdam. Na de middelbare school volgde hij een opleiding tot drukker. Omdat hij joods was, werd hij in 1941 ontslagen door zijn werkgever, Drukkerij Lindenbaum. Tijdens een grote razzia in mei 1943 werd hij opgepakt en met zijn vrouw en schoonfamilie via kamp Westerbork naar Sobibor gedeporteerd. Op een klein groepje mannen na, waaronder Jules Schelvis, werd het hele transport naar de gaskamers gevoerd. Hij belandde via vele kampen - waaronder Dorohucza, Lublin, Radom en Auschwitz- ten slotte in Vaihingen/Enz.

In totaal werden 35.000 joden vanuit Nederland naar Sobibor gevoerd; Jules Schelvis was één van de achttien overlevenden.

Jules Schelvis heeft zijn herinneringen gepubliceerd in het boek Binnen de poorten. Over het kamp Sobibor heeft hij het indrukwekkende boek Vernietigingskamp Sobibor geschreven, een boek dat door prof. dr. Lou de Jong omschreven is als het eerste wetenschappelijke werk over dit kamp. Jules Schelvis werkte ook mee aan de Nederlands-Russische filmproductie Opstand in Sobibor. Verder nam hij het initiatief voor de Tekens in Westerbork, die herinneren aan de bestemmingen van de deportatietreinen vanuit Westerbork.

Rozette Kats (1942) werd geboren in Amsterdam. Kort na haar geboorte besloot het gezin Kats onder te duiken. Via een aantal adressen kwam Rozette uiteindelijk terecht bij een echtpaar dat tot tweemaal toe kort na de geboorte hun eigen kindje had verloren. Rozette was toen negen maanden oud en zonder haar ouders. Ze maakte bij haar pleegfamilie de bevrijding mee. Haar ouders was dit lot niet gegund. Hun onderduikadres werd verraden en Rozette's vader en moeder werden via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd

Jules Schelvis en Rozette Kats zijn op zondag 24 augustus om 14.00 en 15.30 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om hun verhaal te vertellen. De toegang is inbegrepen bij de entree voor het museum