Ingezonden persbericht


Veel bezoekers tijdens eerste weekend Frysk Festival

De evenementen en voorstellingen zijn in het eerste weekend van het Frysk Festival goed bezocht. Ruim drieduizend toeschouwers woonden vrijdagavond het openingsspektakel bij in de binnenstad van Leeuwarden. Tijdens de opening bepleitte artistiek leider Guy Coolen een tweejaarlijks festival. Nu is dat nog om de vijf jaar. Volgens Coolen is er genoeg Fries talent om iedere twee jaar een festival te organiseren.

Het internationaal dichtersfestival Frjemde Kusten trok zaterdagavond vijfhonderd bezoekers. Op het dichtersfestival hield onder andere Nobelprijswinnaar Breyten Breytenbach uit Zuid-Afrika een voordracht. Daarnaast waren er voordrachten van Gerrit Komrij, Abdelkader Benali en Sjoerd Kuyper. 's Middags was er een speciaal programma voor de kinderen. Zij konden op bootjes door de stad varen en werden voorgelezen door de dichters. 's Avonds waren er concerten van het Jef Neve trio en de Cubob City Bigband in de binnenstad van Leeuwarden.

In het weekend gingen maar liefst twaalf producties in première. De première van Lân was nagenoeg uitverkocht. Ruim driehonderd bezoekers waren vanaf een strandstoel midden in een natuurgebied onder Harlingen getuige van deze nieuwe theatervorm. Muzikant, vogelaar en componist Sytze Pruiksma verklankt in zijn voorstelling het landschap. Op vier grote schermen komt het landschap als een muziekpartituur voorbij. De muziek nam hij op met het Philharmonisch Orkest van Praag. Daarnaast speelt Pruiksma live mee met de natuur.

Deze week gaat de voorstelling Rite fan Wetter in première. Deze muziek- en dansvoorstelling wordt gespeeld op een meertje vlakbij It Heidenskip, in de zuidwesthoek van Friesland. De productie is een krachttour voor de dansers en muzikanten. De dansers bewegen zich op een oud kraanschip en soms half in het water. Het publiek zit op pramen. Choreografe is Suzy Blok. De muziek voor deze voorstelling is van Hoite Pruiksma.

Het Frysk Festival duurt nog tot en met 31 augustus. Het laatste nieuws is te volgen op www.fryskfestival.nl