Ingezonden persbericht

Persbericht

Hortus botanicus Leiden

De Reuzenaronskelk staat in bloei!

Zondagavond 24 augustus 21.00 uur volledig open en in volle geur aanwezig

Vrijdagmiddag 22 augustus ontving u bericht dat de bloei van Amorphophallus titanum, de Reuzenaronskelk uit Sumatra, aanstaande zou zijn. Art Vogel, de kaschef van de Leidse Hortus heeft het goed aangevoeld. Vanmiddag opende zich rond 16.30 uur het schutblad van de bloeiwijze, de voorbode van de echte bloei die vanavond rond 21.00 uur in volle glorie verwacht wordt. De Hortus botanicus, de studietuin van de Universiteit Leiden, zal vanavond open zijn tot 23.00 uur.

Wie de bloeiwijze in optima forma wil zien, en vooral wil ruiken, raden we aan om zondagavond te komen kijken. Ook maandag overdag is de bloeiwijze nog goed te zien maar de geur verdwijnt dan allengs en is niet meer zo intens. De aasgeur, waarmee insecten worden aangelokt die als stuifmeelkoerier gaan dienen, is op zijn zachtst gezegd 'bijzonder'. Het meest beeldend wordt de geur omschreven als 'dooie-dieren-lucht' of een 'vergeten kliko-bak tijdens een hittegolf'. Ook de bordeauxrode kleur van de binnenzijde van het schutblad doet enigszins denken aan een vergeten pakje rookvlees. Allemaal seinen die voor insecten een uitnodiging tot een groots feest zijn en die voor de plant tot voortplanting leiden. Want, daar gaat het allemaal om, de insecten die de plant bezoeken worden gelokt en gebruikt om stuifmeel van de ene bloeiwijze naar de andere te transporteren. Behalve geur en kleur is er voor insecten ook nog een visueel sein. De 'spadix', de geurkolf waar de naam Amorphophallus naar verwijst, wordt zo'n 10 tot 15 graden warmer dan de omgeving. Insecten vangen net nog een deeltje extra op van het licht en zien de kolf als een soort baken in het donkere, tropische bos staan. Zo krijgen ze als het ware nog een extra richtingaanwijzing waar ze naar toe moeten vliegen.

Wie dit bijzondere botanische fenomeen niet wil missen kan de Leidse Hortus op zondagavond bezoeken. Mogelijk zal deze avond ook Victoria amazonica, de reuzenwaterlelie uit Brazilië, in bloei staan. De tuin, kassen en Grand Café Clusius zullen open zijn tot 23.00 uur.

Voor deze avond geldt een aangepaste entree van 3 euro pp (ipv 5 euro). De Museumkaart is geldig zoals normaal.

De bloei van de Reuzenaronskelk

Waar

Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Wanneer

Zondagavond 24 augustus 2008 - Hortus botanicus Leiden open tot 23.00 uur
(vanaf maandag weer dagelijks 10-18 uur)

Kosten

Entree

3 euro (ipv 5 euro)

Kinderen 4-12 jaar, CJP

2,50 euro

Museumkaart

Gratis

Informatie

071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Toegankelijkheid

Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.