Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

ROVER verheugd over geld voor spoor

ROVER is verheugd dat minister Eurlings financiële dekking heeft gevonden voor een actieplan dat meer ruimte schept voor vervoersgroei op het spoor tussen nu en 2020. Het gaat om een bedrag van ongeveer 4,5 miljard euro. Waar de minister dit geld vandaan haalt, is op dit moment echter nog niet bekend.

Al jaren is duidelijk dat het spoorwegnet de noodzakelijke groei en kwaliteitsverbetering van het spoorvervoer onvoldoende faciliteert. We willen vlotte verbindingen met hogere frequenties en we wensen dat de trein ook nieuwbouwlocaties bedient, maar de huidige eigenschappen van het spoorwegnet bieden daartoe slechts beperkte mogelijkheden, zeker wanneer er ook meer goederentreinen moeten gaan rijden. Het is dus dringend nodig dat het Nederlandse spoorwegnet geschikt wordt gemaakt voor meer en beter spoorvervoer. ROVER heeft daar de afgelopen jaren dan ook telkens weer op aangedrongen.

Het actieplan concentreert zich op enkele drukke hoofdroutes. ROVER vindt, aansluitend bij het regeerakkoord, dat daarbij een accent op de netwerken in stedelijke gebieden moet liggen, zowel in de Randstad als daarbuiten. Daar zijn namelijk belangrijke verbeteringen van het vervoeraanbod gewenst, en die zijn afhankelijk van functionele verbeteringen van de infrastructuur. Wij verwachten dat daarvoor een duidelijk hoger bedrag nodig is dan de nu aangegeven 4,5 miljard.

Pagina geplaatst: 24 augustus 2008