VVD



Liberalisme

Adam Smith

Zomerschool 2008

Van 25 tot en met 28 augustus organiseert de Teldersstichting haar jaarlijkse zomerschool over de filosofische grondslagen van het liberalisme. De zomerschool vindt plaats in de Interantionale School voor Wijsbegeerte (nabij Amersfoort) en is bedoeld voor getalenteerde gevorderde studenten en zojuist afgestudeerde academici uit verschillende disciplines. lees meer

Symposium
Liberaal Leiderschap
18 april 2008
lees meer

vvd

21-4-2008

Symposium Liberaal Leiderschap

Op 18 april jongstleden organiseerde de Teldersstichting ter gelegenheid van de publicatie Liberale Leiders in Europa. Portretten van prominente politici in de negentiende en vroege twintigste eeuw in de Geertekerk te Utrecht een drukbezocht symposium over Liberaal Leiderschap.

Gedurende dit symposium werd het fenomeen Leiderschap vanuit diverse invalshoeken belicht. Prof.dr. N.C.F. van Sas - hoogleraar geschiedenis na 1750 aan de Universiteit van Amsterdam - sprak over leiderschap in het algemeen. Dr. P.G.C. van Schie - directeur van de prof.mr. B.M. Teldersstichting - ging in op leiderschap en het liberalisme. Dr. R. de Jong - als historicus gespecialiseerd in electorale ontwikkelingen - sprak over de verhouding tussen liberaal leiderschap en het electoraat. Prof.dr. J.Th.J. van den Berg - hoogleraar parlementair stelsel aan de Universiteit van Maastricht en emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis te Leiden - vergeleek liberaal leiderschap met het leiderschap in andere politieke stromingen. Drs. M. Rutte - de huidige liberale leider - nam tot slot de bundel Liberale leiders in Europa in ontvangst uit handen van dr. P.G.C. van Schie, die ook de redactie van de bundel voerde. Na de overhandiging gaf Rutte zijn visie op liberaal leiderschap in de huidige tijd.

Tussen de inleidingen door kreeg de zaal de gelegenheid met de sprekers in debat te gaan. Hiervan werd door de aanwezigen gretig gebruik gemaakt. Mr. F. Korthals Altes - Minister van Staat en Erelid van de VVD - trad tijdens het symposium als voorzitter op.

De gehouden inleidingen zullen, samen met een verslag van het symposium, door de Teldersstichting worden gebundeld en na de zomer worden uitgegeven in haar geschriftenreeks. Binnenkort kunt u in onze digitale nieuwsbrief Vrijpostig een uitvoeriger verslag van het symposium lezen.

Image
Patrick van Schie overhandigt het eerste exemplaar van Liberale leiders in Europa aan Mark Rutte