Gemeente Soest

Soest werkt aan riolering: mogelijk stankoverlast

Datum: 18/08/2008

Van 25 augustus tot en met 19 september renoveert de gemeente Soest de riolering in de Steenhoffstraat, Middelwijkstraat en de Kruisweg. Bij deze werkzaamheden kan een scherpe geur vrijkomen.

Omwonenden zullen deze geur direct kunnen ruiken vanwege de lage geurdrempel. De stof die vrijkomt en die deze geur veroorzaakt is in deze concentratie niet schadelijk voor de gezondheid.

Werkzaamheden

De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Eerst wordt het riool onder hoge druk gereinigd. Vervolgens wordt in het bestaande riool een kous aangebracht. Hierbij wordt het hoofdriool tijdelijk afgesloten. Deze kous wordt zonder te graven aangebracht, wat de overlast voor omwonenden beperkt.

Tijdens het uitharden van de kous kan er een sterke, zoete geur vrijkomen die niet schadelijk is voor de gezondheid. Als de huisaansluiting goed functioneert, wordt deze geur niet in huis geroken. Mochten omwonenden deze geur toch ruiken dan moeten zij goed ventileren.

De kous wordt gedurende de dag in delen in het riool aangebracht. Het uitharden start in de middag en kan uitlopen in de avonduren.

Bij het openen van de huisaansluiting op het hoofdriool wordt gebruik gemaakt van een robotfrees die de aansluitingen vanuit het hoofdriool opent. Dit kan met enig geluid gepaard gaan.

Geuroverlast

Om de geuroverlast zoveel mogelijk te beperken, adviseert de gemeente op de dag dat de werkzaamheden worden uitgevoerd, na het reinigen van het riool de kranen in de woning even te laten lopen en alle toiletten een keer door te trekken zodat de watersloten allemaal weer gevuld zijn.

Verkeershinder

Tijdens de werkzaamheden staan er op de Steenhoffstraat en Middelwijkstraat enkele vrachtwagens op de voet- en fietspaden. Dit kan plaatselijk wat verkeershinder geven. De Steenhoffstraat en Middelwijkstraat worden tijdens de werkzaamheden niet afgesloten voor doorgaand verkeer. De Kruisweg wordt tijdens de werkzaamheden wel afgesloten.

Omwonenden krijgen een brief met informatie over de aankomende werkzaamheden. Mochten er nog vragen zijn, dan kunnen zij contact opnemen met de uitvoerder van de aannemer de heer J. van Gestel 06-29269465.

.