Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein maandag 25 augustus 2008

Tijd en plaats

Op maandag 25 augustus 2008 vindt er een raadsplein plaats van 19.30-22.15 uur. Van 19.30- 21.15 uur vindt er een informatieronde plaats met aansluitend een meningsvormende ronde.

Informatieronde:

Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde. Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:


* Zijn de vragen voldoende beantwoord?
wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde.

# Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.

Bestemmingsplan Bos en Buitenplaatsen Wijthmen

De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan Bos en buitenplaatsen Wijthmen gewijzigd vast te stellen, ter inzage te leggen en ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten van Overijssel over te leggen.

Notitie Op weg met de wet sociale werkvoorziening

Zoals inmiddels bekend is de Wet sociale werkvoorziening per 1 januari 2008 gemoderniseerd. Deze modernisering betekent een forse versterking van met name de regierol van de gemeenten ten aanzien van de uitvoering van deze wet. De SW-populatie kan worden gekenschetst als een kwetsbare doelgroep. Verder zijn er grote financiële belangen mee gemoeid. In de Sw-sector ontmoeten ambtelijkheid, overheid, zakelijkheid en ondernemingszin elkaar. In deze mix dient het gemeentelijk beleid gestalte te krijgen. In de raadsvergadering van 23 juni 2008 zijn de verplichte verordeningen cliëntenparticipatie en persoonsgeboden budget vastgesteld. Het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Wezo (GR Wezo) heeft in een bijeenkomst op 26 maart 2008, de raden geïnformeerd over de modernisering en de stand van zaken met betrekking tot de verbeteragenda van Wezo. Er is door de gemeenten binnen GR Wezo verband intensief gewerkt aan een gezamenlijke visie over modernisering. Deze visievorming moet een strategische heroriëntatie gaan bevatten op de uitvoering van de wet binnen het werkgebied van de GR-Wezo. De af- en overwegingen die bij dit visievormingstraject aan de orde zijn en komen, zijn neergelegd in de notitie `Op weg met de Wet sociale werkvoorziening, aanzet tot een visiedocument ten behoeve van de 5 gemeenten die deelnemen aan de Gemeenschappelijke Regeling WEZO´. Het visiedocument wordt besproken in de verschillende gemeenteraden van de regiogemeenten. Naar aanleiding van de verschillende besprekingen zal een defintief visiedocument ter besluitvorming aan de gemeenteraden worden voorgelegd. Inhoudelijke vragen over dit traject kunnen in deze informatieronde worden gesteld. Bij voldoende helderheid kan het voorstel worden doorgeleid naar de meningsvorming.

Grondexploitatie Campus Windesheim

De raad wordt gevraagd de grondexploitatie per 1-1-2008 voor het complex "Campus Windesheim" vast te stellen. Daarnaast wordt gevraagd het voorbereidingskrediet, dat door de raad is vastgesteld in de MPV 2008, in te trekken en de baten en lasten in de gemeentebegroting voor het jaar 2008 te wijzigen door de baten met ¤ 1.187.703,- en de lasten met ¤ 385.376,- te verhogen. De grondexploitatie zal jaarlijks opgenomen worden in de MPV.

Klanttevredenheid Wmo 2007

Tijdens de raadsvergadering van 13 mei 2008 heeft de fractie van GroenLinks/DeGroenen om agendering gevraagd van deze raadsbrief. Reden voor agendering door de fractie is dat uit landelijke onderzoeken blijkt dat cliënten ontevreden zijn over de indicatie-besluiten die gegeven worden voor huishoudelijke hulp. Er wordt minder hulp geindiceerd dan de mensen daarvoor hadden. Dit aspect van de indicatiestelling mist de fractie in de raadsbrief over het Wmo-klanttevredenheidsonderzoek. Daarnaast vraagt de fractie zich af hoe het in Zwolle staat met de ontwikkelingen naar een minder bureaucratische indicatiestelling.

Meningsvorming

Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp. Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:


* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;

Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.

Lokale visie Bibliotheekbeleid

De raad wordt gevraagd de lokale visie op het bibliotheekbeleid 2009 - 2012 vast te stellen, zodat de visie kan dienen als uitgangspunt voor het bibliotheekbeleid van de komende jaren. In het kader van de bibliotheekvernieuwing hebben de bibliotheken in Overijssel aansluitend op de landelijke kernfuncties een gezamenlijke strategie bepaald. Onderdeel van deze strategie is dat per gemeente gevraagd is om lokale speerpunten vast te stellen. Het is noodzakelijk voor de bibliotheek om te weten wat de gemeente op lokaal niveau verwacht van de bibliotheek. Tegemoetkomend aan de gemeentelijke speerpunten binnen het cultuurbeleid, het beleid gericht op Jeugd en Jongeren/Onderwijs, het Studentenbeleid, het Integratiebeleid, de taakvelden WMO ziet de gemeente graag terug dat de bibliotheek zich focust op de volgende twee kernfuncties:


* De bibliotheek als makelaar, als het gaat om de kernfunctie "Warenhuis van kennis en Informatie";

# De bibliotheek als ondersteunende, faciliterende instelling als het gaat om de kernfunctie "Centrum voor Ontwikkeling en Educatie". Het voorstel is in eerste instantie ter besluitvorming aangeboden aan de raad op 16 juni 2008. Tijdens deze vergadering heeft de fractie van het CDA gevraagd om agendering in de debatronde. Redenen voor deze agendering zijn dat in de lokale visie op het bibliotheekbeleid 2009-2012 de uitgangspunten voor het lokale bibliotheekbeleid van de komende jaren beschreven worden en dat daarin wordt aangegeven wat de gemeente de komende jaren van de bibliotheek verwacht. De CDA-fractie wil graag met andere fracties van gedachten wisselen over de toekomst van de bibliotheek in Zwolle en - in het verlengde daarvan- de benodigde financiële middelen (structureel en incidenteel) hiervoor. Concreet wil de fractie de volgende vragen aan de fracties voorleggen:


* De Bibliotheek Zwolle heeft zelf een viertal projecten geformuleerd, die onderdeel maken van hun eigen beleidsplan. Vooruitlopend op de begrotingsbehandeling 2009 wil de fractie voorleggen in hoeverre deze vier projecten zijn meegenomen in de lokale visie, verdient dit uitbreiding? Met het opnemen van de projecten zijn financiële middelen gemoeid, die vervolgens bij de begroting 2009 moeten worden vrijgemaakt. Het lijkt de fractie goed om op dit moment hierover een discussie te voeren.
* Blijft de gemeente Zwolle vasthouden aan een centrale bibliotheek of verdient het aanbeveling om de functies in de verschillende wijken terug te laten komen?

Bron: Raadsgriffie
Datum van 19-08-2008 tot 26-08-2008
FRAME: Footer