Deelgemeente Charlois Rotterdam

Havenbanen in de wijk

Rotterdamse havenbedrijven bezoeken op 25, 27 en 28 augustus jongeren in Rotterdamse buurten.

Havenbanen in de wijk Een parcoursje afleggen op een vorkheftruck of behendig pallets stapelen, midden in je eigen wijk en naar huis gaan met een baan op zak... Het Mentoraat voor Jongeren brengt jongeren in augustus in contact met bedrijven uit de haven. Grote kans dat je als jongere aan het eind van de dag een baan of opleiding in het vooruitzicht hebt!

Verschillende havenbedrijven en opleidingscentra presenteren zich op 25, 27 en 28 augustus op spectaculaire wijze met Havenbanen in de wijk aan jongeren in hun eigen leefomgeving. Daarbij draait het om zelf ervaren en vooral zelf dóen!

Rotterdam is de jongste stad van Nederland, in bepaalde wijken is bijna de helft van het aantal inwoners jonger dan 23 jaar. Onder deze groep bevinden zich veel voortijdige schoolverlaters en jongeren die grote moeite hebben met het vinden van een baan. Tegelijkertijd zijn de bedrijven in het Rotterdamse havengebied hard op zoek naar gekwalificeerd personeel in de transport- en logistieke sector. Met Havenbanen in de wijk komen de bedrijven naar de jongeren toe en laten ze hen kennis maken met de mogelijkheden die de haven allemaal biedt.

Zo kunnen de jongeren, na een duidelijke veiligheidsinstructie, zelf plaats nemen achter het stuur van een vorkheftruck en grote pallets verplaatsen op het parcours. Ook is er een digitale test waarmee jongeren ter plekke kunnen kijken of ze geschikt zijn voor een logistieke baan. Jongeren die al beschikken over voldoende vaardigheden en vereisten kunnen zich bij de aanwezige bedrijven direct melden voor een baan!

Daarnaast geven diverse opleidingsinstituten voorlichting over hun opleidingsaanbod in de logistiek. Geïnteresseerde jongeren kunnen zich ter plekke inschrijven voor een opleiding. Nadat ze deze hebben afgerond kunnen ze aan de slag bij een van de aanwezige bedrijven. Tijdens het opleidingstraject worden de jongeren begeleid door het Mentoraat voor Jongeren.

Havenbanen in de wijk strijkt neer op verschillende locaties in drie wijken, daarbij wordt samengewerkt met een partner uit de buurt. Op 25 augustus trapt Havenbanen in de wijk af met de Disck Groep in Delfshaven bij het Spartastadion (oostelijke zijde). Mark Harbers (wethouder Havenzaken) en Carlos Conçalves (voorzitter dagelijks bestuur deelgemeente Delfshaven) zullen het evenement spectaculair openen.

Woensdag 27 augustus wordt het evenement in samenwerking met Stichting Wenk georganiseerd op het Gerrit Sterkmanplein in Rotterdam Centrum. Hans van Zuuren, voorzitter van de Centrumraad, verricht de openingshandeling.

Donderdag 28 augustus vindt Havenbanen in de wijk plaats in de Voorburgstraat (ter hoogte van nummer 164) in Rotterdam Noord en wordt geopend door Richard Scalzo, portefeuillehouder Jeugd, Welzijn en Zorg. Alle evenementen vinden van 14.00 tot 16.00 uur plaats.

Havenbanen in de wijk is een project van het Mentoraat voor Jongeren in Rotterdam. Het mentoraat zet zich in voor vroegtijdige schoolverlaters en jongeren die geen werk kunnen vinden. Acht jongerenmentoren zoeken, vinden en binden deze jongeren om ze vervolgens te begeleiden naar werk, school, inkomen of een combinatie hiervan. Ook via de website www.mentoraat.com bereiken zij veel jongeren die op zoek zijn naar een opleiding of passend werk.