Fotografie brengt ouderen bij elkaar

21/08/2008 10:00

ANBO voor 50-plussers

Utrecht, 21 augustus 2008

Fotografie brengt ouderen bij elkaar

Bewoners van verzorgingshuizen wonen weliswaar onder één dak, maar hebben meestal weinig contact met elkaar. Om dichter tot elkaar te komen, fotografeerden en interviewden bewoners hun huisgenoten onder begeleiding van vier kunstenaars. Initiator van het nieuwe project 'Ouderen in perspectief', dat de komende drie jaar in twaalf verschillende zorgcentra in Nederland plaatsvindt, is ouderenbond ANBO. De eerste resultaten worden vanaf volgende week tentoongesteld.

"Het is schrijnend dat ouderen die hun woonsituatie met elkaar delen, nauwelijks contact hebben", vindt beeldend kunstenaar Hein Walter. "Ouderen in verzorgingshuizen kunnen elkaar meer helpen door vriendschappen te sluiten, bij elkaar op bezoek te gaan, samen spelletjes te doen, elkaar voor te lezen of samen televisie te kijken. Maar dan moeten de gebruikelijke formele omgangsvormen wel even opzij worden gezet."

Portretteren en interviewen is voor veel ouderen een intieme aangelegenheid en is volgens ANBO een prima manier om mensen dichter bij elkaar te brengen en eenzaamheid terug te dringen.

Het pilot-project, waaraan hoofdzakelijk 80-plussers meewerkten, heeft de afgelopen maanden plaatsgevonden in woonzorgcentrum De Marke-De Meenthoek, Graaf Wichman 5, Huizen. De fototentoonstelling in het zorgcentrum is van 25 augustus tot 31 oktober te bezoeken op werkdagen.





http://www.anbo.nl