Unicef bezorgd om welzijn kinderen in Georgië 25 augustus 2008, New York - Unicef maakt zich grote zorgen om het welzijn van kinderen die lijden onder de gevolgen van het Georgisch-Russische conflict. Bij velen van hen zijn tekenen van post-traumatische stress geconstateerd.

Volgens Giovanna Barberis, directeur van het Unicef-kantoor in Georgië, zijn de opvangcentra waarin circa 4.200 ontheemde kinderen verblijven niet geschikt voor bewoning. De meeste centra zijn gesitueerd in bouwvallen zonder glas in de ramen, waarin de tijdelijke bewoners het vaak moeten stellen zonder wc's, elektriciteit en stromend water.

Hoofdluis en schimmelinfecties "De baby's die in deze centra verblijven, hebben dringend aanvullende voeding nodig. De oudere kinderen hebben behoefte aan groente en fruit. Ook is er een tekort aan luiers en andere artikelen voor persoonlijke hygiëne en aan speelgoed. Er zijn al gevallen van hoofdluis, waterpokken en schimmelinfecties gemeld. Voor de bewoners van de centra is geen medische zorg beschikbaar, of psychosociale hulp," aldus Barberis. Unicef wil dat de ontheemde kinderen snel gezondheidszorg krijgen en worden gevaccineerd tegen veelvoorkomende ziektes.

Slaapproblemen
Unicef-medewerkers hebben onder de kinderen in de opvangcentra tekenen van post-traumatische stress vastgesteld. Veel kinderen hebben bijvoorbeeld slaapproblemen. Verder klagen ze over angsten, nervositeit en hoofdpijn. Unicef vreest dat het conflict nog lang de levens van deze kinderen zal beïnvloeden.

In en rond de Georgische hoofdstad Tbilisi zal Unicef kindvriendelijke ruimtes creëren, waar kinderen zich veilig kunnen voelen en waar ze langzaam de draad van hun levens weer kunnen oppakken en onderwijs kunnen volgen. Half september begint in Georgië het nieuwe schooljaar en Unicef wil ervoor zorgen dat alle kinderen dan weer in klas zitten. Unicef verspreidt samen met haar partners 400 school-in-a-box kits met daarin onderwijsmaterialen die in de kindvriendelijke ruimtes kunnen worden gebruikt.

Pleiten voor borstvoeding Daarnaast zal Unicef een lading aanvullende voeding naar Georgië sturen, bestemd voor de kinderen in de opvangcentra. Unicef pleit ervoor dat moeders hun baby's borstvoeding geven, omdat moedermelk ondervoeding voorkomt en het immuunsysteem versterkt. De Georgische autoriteiten hadden al eerder hun zorgen geuit over de grote hoeveelheden moedermelk vervangende babyvoeding die via zendingen met hulpgoederen in het land arriveert.