VVD


25-8-2008

Van der Burg omarmt initiatief om fraude van huurders tegen te gaan

VVD eist aanpak om fraude huurders tegen te gaan

Wietplantages, illegale bordelen, wanbetalers en doorverhuur: het zijn praktijken waar verhuurders te vaak mee te maken krijgen. Bij gebrek aan een preventieve maatregel, was het tot voor kort voor verhuurders dikwijls nog een gok of hun huurders zich zouden gedragen. De VVD vindt dit onbestaanbaar en omarmt daarom het initiatief Nationaal Meldpunt Ongewenst Huurgedrag (NMOH) dat binnenkort van start gaat.

Brigitte van der Burg, woordvoerster Volkshuisvesting: "Mijn wens is dat het NMOH een goede structurele ingang vindt bij minister Vogelaar, maar met name bij de woningcorporaties. Het gedonder met malafide huurwoningpraktijken moet nu eens afgelopen zijn en het NMOH heeft nu een prima methode in handen om dit te laten slagen."

Van der Burg doelt op het klachten- en kansenregister dat de NMOH gaat hanteren. Dankzij een registratie van huurders die het te bont maken, wordt het in een oogopslag voor verhuurders duidelijk wat iemand mogelijkerwijs op zijn of haar kerfstok heeft. Als dit het geval is, staat het de verhuurders vrij om extra clausules in de huurovereenkomst op te nemen om schade te voorkomen. Van der Burg: "Ik vind het een prachtig initiatief. Tot op heden komt het te vaak voor dat iemand zijn huis achterlaat met nog maanden schuld of rotzooi, maar dan al wel een nieuw huis heeft gevonden waar hij hetzelfde mee doet. Dankzij de registratiemethode van de NMOH, moet dit tot het verleden gaan horen. De angst dat huurders in het nauw komen door deze methode, vind ik geheel onterecht. Alleen aangesloten verhuurders hebben toegang tot dit systeem en ze werken met een letter- en cijfercode waardoor alleen ingewijden inzicht hebben in de beoordeling. Dat lijkt me alleen nadelig voor diegene die een chaos van zijn oude huis heeft gemaakt. Meer niet."

De VVD wil in september bij het debat over de woningmarkt minister Vogelaar overtuigen van het nut en noodzaak van deze registratie. Van der Burg zal Vogelaar manen dit particuliere initiatief te omarmen en de woningcorporaties te overtuigen zich aan te sluiten bij deze service. "Het is zowel in het belang van de huurders als de verhuurders. Niemand woont graag boven, naast of onder een wietplantage. Ook geloof ik niet dat verhuurders hierover bedenkingen hebben. Daarom begrijp ik ook niet dat de Woonbond dit initiatief afschiet. Diens bezwaar dat een verhuurder niet de positie mag hebben om te bepalen wie en voor welke termijn op een wachtlijst mag worden geplaatst, is ronduit onzinnig. Het Kansen- en klachtenregister voldoet aan allerlei eisen en heeft goedkeuring van de privacy waakhond. Meer dan 220.000 woningen vallen stelselmatig ten prooi aan frauderende huurders. De schadeposten lopen tot in de honderden miljoenen euro's. We hebben nu een methode tot onze beschikking om dit te bevechten. Laten we dat dan ook zeker doen."