Woonbond


25-08-2008

Betrek de jeugd bij energiebesparing

'In de gezinnen van nu wonen de volwassenen van straks en daarom is het heel belangrijk kinderen en jeugd te betrekken bij energiebesparing in huis.' Met deze tip wint Marja Sonneveld uit Maassluis de Woonbondprijsvraag voor de beste besparingstips voor huurders. Er kwamen tientallen tips binnen, maar de jury vond het idee van Marja het meest origineel, simpel en aansprekend en verwacht er ook nog eens veel rendement van. Het sterke van het idee is dat de jonge gezinsleden niet alleen actief worden betrokken bij de discussie over energiebesparing, maar ook worden beloond als ze zich aan de afspraken houden. Oudere kinderen kunnen zelf ook nog misschien ideeën bij elkaar googelen, schrijft Marja.

Er kwamen veel tips binnen die al een vrij grote bekendheid hebben. Denk aan het lager zetten van de thermostaat, het aanbrengen van tochtstrips en het uitzetten van elektrische apparaten die niet worden gebruikt. Toch leverde de prijsvraag ook een behoorlijk aantal weinig bekende tips op. De jury was zeer tevreden over de kwaliteit van de inzendingen en de originaliteit ervan. Zo wordt de tweede prijs toegekend aan het idee om het gebruik van energiemeters te stimuleren. Huurders kunnen het verbruik van de eigen huishoudelijke apparaten meten en dat vergelijken met het verbruik van nieuwe apparatuur. Oude apparaten verbruiken al gauw veel meer energie dan nieuwe. Bekijk eens in hoeveel jaar de energiebesparing de nieuw aanschaf terugverdient. Deze tip kwam twee keer binnen, waardoor er twee tweede prijzen zijn toegekend.
Ook de tip die de derde prijs verdient is origineel, simpel en bespaart aardig. Die tip luidt Gebruik bij het douchen of baden geen grote badhanddoeken maar kleinere handdoeken, waardoor je veel minder was hebt.

Alle inzenders krijgen de Klimaatgids van Natuur en Milieu thuis gestuurd, met daarin voor ruim 2.500 tips aan energiebesparing. De drie beste tips worden beloond met BespaarBoxen ter waarde van 175, 125 en 100 euro! In alle BespaarBoxen zitten minimaal drie spaarlampen, een 'DoucheCoach', een EnergieWenskaart, een TwinstoneShopper boodschappentas, een KoelkastThermometer, tochtstrips, waterbespaarders, een KidsDoePlaat en de Al Gore-documentaire 'An inconvenient truth' over klimaatverandering. De BespaarBox voor de beste tip bevat zeven in plaats van zes spaarlampen, waarvan de zevende een kaarsvorm heeft, en ook nog eens een VerjaardagsKalender, een memoryspel over het milieu met dertig kaartjes en een boek over energie besparen.

De jury bestond uit Puk van Meegeren namens Milieupunt Centraal, Lenie Klein Holkenberg namens de Stichting Natuur en Milieu en Hans Roseboom namens de Nederlandse Woonbond.