Politie Groningen

Politie hervat verkeerscontroles in Leek

Provincie Groningen, 25-08-2008 o Regiopolitie Groningen hervat deze week de verkeerscontroles op de Lindensteinlaan en Waezenburglaan in Leek. De extra controles zijn afgelopen voorjaar gestart om onveiligheidsgevoelens in de buurt weg te nemen.

Uit de tussenmetingen die in juni zijn gehouden blijkt dat de inspanningen effect hebben. Dat wordt bevestigd door positieve reacties van buurtbewoners. De politie werkt samen met Gemeente Leek en rsg De Borgen die zorgen voor voorlichting en educatie van de weggebruikers en bewoners. Vorige week zijn in buurt folders verspreid over de actie en rsg De Borgen bereidt voorlichtingslessen op school voor. Woensdag 27 augustus vindt bovendien een brommercontrole met voorlichting plaats.

Regiopolitie Groningen heeft vanaf 7 april 2008 tot aan de zomervakantie intensief gecontroleerd opsnelheidsovertredingen en asociaal gedrag van weggebruikers. Ook de leerlingen van de scholengemeenschap werden gecontroleerd. Uit de controleresultaten van de eerste periode blijkt dat er rustiger en minder hard gereden wordt op beide wegen. Reacties van bewoners die bij de politie binnen komen, bevestigen dit. De eerste tussenmeting van het verkeer die in juni is gehouden geeft een duidelijke daling van het aantal
snelheidsovertreders weer. Niet alleen de gemiddelde snelheid op de routes is gedaald, maar ook het aantal extreme snelheidsovertreders is flink verminderd. Uit de metingen blijkt verder dat, misschien als neveneffect van het blauw op straat, de hoeveelheid verkeer op beide routes minder is dan bij de startmeting in oktober 2007. De hoeveelheid verkeer op werkdagen op de Waezenburglaan was echter juist gestegen. De samenwerkende partijen onderzoeken de reden van deze stijging. Diploma-uitreikingen op één van de scholen, die in de meetperiode vielen, kunnen daar een oorzaak van zijn. Komend najaar worden opnieuw metingen verricht om de effecten van de gezamenlijke inspanningen te meten.

Folder

Regiopolitie Groningen werkt bij de controles samen met Gemeente Leek en rsg 'De Borgen'. Zij zorgen voorvoorlichting over verkeersregels en verantwoord verkeersgedrag aan zowel het gemotoriseerde verkeer als de fietsers en voetgangers in de omgeving. Bewoners aan de Lindensteinlaan en Waezenburglaan en instellingen in de buurt waar veel bezoekers komen, hebben deze week folders ontvangen over het project. Denk aan het thuiszorggebouw, de bibliotheek, de kinderopvang, artsenpraktijk en apotheek. Bij rsg De Borgen wordt tijdens mentorlessen aandacht besteed aan de problemen en wat leerlingen zelf kunnen doen om veilig aan het verkeer deel te nemen.De gemeente onderzoekt daarnaast samen met de scholengemeenschap welke mogelijkheden er zijn om de weginrichting aan te passen of de verkeersstromen rondom de school via een andere route te sturen. Ook bekijken zij samen wat zij kunnen doen aan de parkeerproblemen bij de school.

Hebt u vragen over de controles? Bij politievragen kunt u contact opnemen met de piketvoorlichter van Regiopolitie Groningen, telefoon (050) 587 40 40.

Bij vragen over de voorlichting en educatie kunt u contact opnemen met Gemeente Leek, Agnes van Ulsen, telefoon (0594) 55 15 69.