Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Augustus

* | Museumdak vernieuwd

Museumdak vernieuwd

Werkzaamheden zijn begonnen.

Het dak van Museum Smallingerland wordt ingrijpend gerenoveerd. De gemeente heeft hiervoor EUR 180.000,- beschikbaar gesteld. Het gebouw is een gemeentelijk monument en dateert uit 1936. Het dak - nog in vrijwel originele staat - is al enige tijd aan een grondige opknapbeurt toe. Panlatten en dakbeschot zijn op een aantal plaatsen verrot als gevolg van lekkage. Ook is door lekkage schade ontstaan aan plafonds en vloeren van de onderliggende eerste verdieping. Museumstukken hebben gelukkig nog niet te lijden gehad.

Rond 1970 - toen het oude klooster als gemeentehuis gebruikt ging worden - vond er een verbouwing plaats. Er werden toen enkele dakkapellen extra geplaatst. Deze worden nu verwijderd; er komen weer de twee originele dakkapellen op te staan. Het dak wordt helemaal geïsoleerd. Voor zover mogelijk worden de oude dakpannen hergebruikt. De werklui 'gooien' de dakpannen voorzichtig naar beneden.

De werkzaamheden zijn begonnen en duren een maand of twee. Op de zolder is alles helemaal afgeschemd, zodat er geen stof het gebouw binnendringt. Het bezoek aan het museum kan in deze hele periode gewoon doorgaan. Eén tentoonstelling is vanwege de werkzaamheden een maand uitgesteld.