Hoezo, een land wordt economisch beter van een groot sportevenement?

25/08/2008 12:05

NCDO

Terwijl op dit moment wereldwijd wordt nagenoten van de Olympische Spelen in China, bereidt gastland Zuid-Afrika zich al voor op de organisatie van het eerstvolgende grote sportevenement, het WK voetbal in 2010. Grote sportevenementen leveren gastlanden zowel sociaal- als economisch gewin op. Tenminste, als je de berichten van de organisatoren mag geloven. Het IOC beloofde bijvoorbeeld de mensenrechtenkwestie in China aan de orde te stellen en is ervan overtuigd dat de Olympische Spelen een goede aanleiding zijn geweest om de mensenrechten in China te verbeteren. In Zuid-Afrika zal het WK 2010 volgens de organisatoren een enorme economische impuls opleveren.

Wetenschappers (o.a. van de Katholieke Universiteit Leuven, Vlaamse Interuniversitaire Raad en de University of the Western Cape) zijn echter van mening dat economisch succes rondom het WK 2010 zal uitblijven. Deze conclusie kwam naar voren tijdens het congres 'The Impact of Mega Sport Events' in Kaapstad eerder dit jaar.

159.000 extra banen, ruim 590 miljoen euro bijkomende belastingontvangsten en een verhoging van het bruto nationaal product met 4,2 miljard euro: de cijfers van het 'Local Organising Committee' klinken veelbelovend. Maar tijdens een symposium aan de Western Cape University in Zuid-Afrika, werden die schattingen ernstig in twijfel getrokken. Tientallen onderzoekers (o.a. Prof. Dr. Wolfgang Maennig - Universiteit Hamburg, Prof. Paul de Knop - Universiteit van Brussel) onderzochten de impact van grote sportevenementen op onder andere economisch vlak. Hun conclusie: het WK in Zuid-Afrika levert geen groot economisch profijt op. Zo zijn de vooropgezette bezoekersaantallen verre van zeker. De meest optimistische schattingen gaan uit van drie miljoen bezoekers, maar realistische prognoses houden het bij een bescheiden instroom van 300.000 voetballiefhebbers. Dat de oorspronkelijk geraamde kosten ondertussen al opgelopen zijn van 1 miljard euro tot meer dan 3 miljard is een teken aan de wand. Verwacht wordt dat de doorsnee Zuid-Afrikaan met moeite een graantje zal kunnen meepikken van het WK en dat de hooggespannen verwachtingen van bewoners niet waargemaakt zullen worden .

De conferentie in Zuid-Afrika werd georganiseerd door de University Of The Western Cape in samenwerking met de Belgische ontwikkelingssamenwerking, het Vlaamse Ministerie van Sport en de Koninklijke Universiteit Leuven. Kijk op de website www.toolkitsportdevelopment.org/mega-events voor meer informatie en het conferentieverslag.





http://www.ncdo.nl