Nieuwe editie KWIN-Veehouderij verschenen 25 aug 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Het handboek Kwantitatieve Informatie Veehouderij (KWIN-Veehouderij) is een jaarlijkse uitgave van de Animal Sciences Group van Wageningen UR. Het boek bevat statistische prijsinformatie over veehouderijbedrijven en normen voor het maken van (saldo)berekeningen, bedrijfsevaluaties en begrotingen. KWIN-Veehouderij bevat belangrijke informatie voor de sectoren melkvee, vleesvee, geiten, schapen, paarden, varkens, pluimvee, nertsen en konijnen. De prijzen in het boek zijn dit jaar exclusief BTW, omdat tweederde van de eindgebruikers daar de voorkeur aan geeft. Steeds meer ondernemers in de veehouderijsectoren nemen namelijk deel aan de BTW-regeling. Vooral in de varkens- en pluimveehouderij is dat bij de meeste ondernemers het geval.

De uitgave leent zich voor verschillende doeleinden. De normen geven inzicht in de hoogte van de prijzen op middellange termijn. Bij de normen staat een toelichting over de inhoud, de wijze van berekening en de bron van de gegevens.
Generaliseren is bij het opstellen van normen onvermijdelijk. De normen zijn een richtlijn, maar hebben wel een breed draagvlak omdat ze zijn afgestemd met afgevaardigden uit de sectoren. Afhankelijk van de ideeën van de ondernemer en het bedrijf waarvoor wordt begroot, zijn de gegeven normen aan te passen.
Â
Saldoberekeningen voor alle sectoren
Voor alle dierlijke sectoren is een saldoberekening beschikbaar. Om een saldoberekening voor de melkveehouderij te maken, heeft de Animal Sciences Group van Wageningen UR het computerprogramma BBPR beschikbaar. Deze berekent â afhankelijk van de specifieke bedrijfssituatie â saldo- of netto-bedrijfsresultaten. BBPR werkt met de normen uit KWIN-Veehouderij. Alle in KWIN-Veehouderij gegeven saldoberekeningen zijn voorbeeldberekeningen.

Alle cijfers bij elkaar
KWIN-Veehouderij wordt gebruikt door banken, boekhoudkantoren, voorlichting, onderwijs, onderzoek enz. De normen en prijzen zijn geschikt als basis voor planning- en evaluatiesystemen. Het voordeel van KWIN-Veehouderij is ook dat u alle informatie van de betreffende diersoorten bij elkaar hebt.

Bestel nu!
Handboek Kwantitatieve Informatie Veehouderij 2008-2009 kunt u bestellen op www.kwin.nl.

Contact
Izak Vermeij
Tel. 0320 - 293 519
izak.vermeij@wur.nl