Pijnacker-Nootdorp


datum 20 augustus 2008

Onhandig en onnodig
Reactie van de burgemeester van Pijnacker-Nootdorp

`Onhandig en onnodig', zo luidt kortweg de reactie van burgemeester Buddenberg van gemeente Pijnacker-Nootdorp op de recente uitspraken van Korpschef Van Essen van de politie Haaglanden.

De korpschef had kunnen weten dat deze zaak nog steeds heel gevoelig ligt binnen de plaatselijke gemeenschap. In feite brengt Van Essen oud nieuws. Er is twee jaar geleden al onderzoek gedaan naar wat er fout is gegaan en wat er beter kon. De recente uitspraak van de rechter gaat over het optreden van enkele agenten en niet over het functioneren van de politie als organisatie. Het gaat dus te ver om te zeggen dat de rechterlijke uitspraak een ander beeld schept van het politie- optreden in Pijnacker.

Positief is dat de korpschef aan het slot van zijn column toegeeft dat de politie fouten heeft gemaakt. Ook zij hadden meer oog moeten hebben voor een goede voorbereiding. Maar niet alleen dat, de parate eenheden zijn zonder de vereiste toestemming van de burgemeester ingezet. Vast staat, ook al is dat niet altijd juridisch te bewijzen, dat er (te) fors geweld is gebruikt tegen onze inwoners.

Alleen door te laten zien dat er lessen zijn geleerd en door hardop en in het openbaar de gemaakte fouten toe te geven, krijgen inwoners weer nieuw vertrouwen in de politie.