Gemeente Venray


21 augustus 2008

Vaststelling nota kampeerbeleid

Het college van B en W heeft ingestemd met de nota kampeerbeleid. Als gevolg van het intrekken van de Wet op de Openluchtrecreatie heeft de gemeente zelf keuzes moeten maken ten aanzien van het kamperen op haar grondgebied. De nota kampeerbeleid dient als basis voor de regeling in het bestemmingsplan en de Algemene Plaatselijke Verordening.

De regering heeft op 1 januari jl. de Wet op de Openluchtrecreatie ingetrokken. Sindsdien is de gemeente zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kampeerbeleid. Bovendien zijn per genoemde datum alle verleende vergunningen en ontheffingen op grond van de Wet op de Openluchtrecreatie vervallen. De intrekking van de WOR past binnen het streven van de overheid om de bureaucratie en regelzucht te verminderen. Met het oog hierop heeft de gemeente besloten om geen nieuw vergunningenstelsel of andere instrumenten te ontwikkelen om het kamperen te reguleren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van bestaande instrumenten. Voor het kamperen op reguliere kampeerterreinen wordt dat het bestemmingsplan. Het kamperen buiten kampeerterreinen (zoals bij evenementen) wordt geregeld via de APV.

In de nota wordt het kampeerbeleid verder uitgewerkt. De nota wordt voorgelegd aan de commissie Middelen en zal naar verwachting op 23 september 2008 in de raad behandeld worden.