Gemeente Venray


20 augustus 2008

Nieuw accommodatiebeleid schept meer duidelijkheid

De gemeente Venray kan vanaf nu nieuwe accommodatie-initiatieven ten behoeve van sport, onderwijs, welzijn en leefbaarheid eenduidig beoordelen op basis van nieuw accommodatiebeleid. Tot op dit moment ontbrak een dergelijk beleid, waardoor onduidelijkheden en knelpunten ontstonden. Het nieuwe beleid schept duidelijkheid over hoe de gemeente nieuwe initiatieven beoordeelt. Ook is het een meetlat waarlangs de gemeente haar financiële ondersteuning zal afwegen.

De gemeente zal nieuwe accommodatie-initiatieven voortaan op basis van het nieuwe accommodatiebeleid beoordelen. Het doel van de beleidsnota `Eenheid in verscheidenheid' is om zowel gelijkheid na te streven als recht te doen aan specifieke situaties rondom accommodaties. "Het is vaak moeilijk om gelijkheid én verscheidenheid te combineren", aldus wethouder Emonts. "Met het nieuwe accommodatiebeleid streven we hier echter wel naar. Ook maakt het nieuwe beleid de beoordeling van initiatieven helderder."

Accommodatiebeleid biedt geen totaaloplossing

De afgelopen jaren waren de verwachtingen over de inhoud en reikwijdte van het accommodatiebeleid hooggespannen. Oplossingen voor knelpunten en besluiten over initiatieven van beheerders en gebruikers van accommodaties zijn vooruit geschoven, in afwachting van het nieuwe beleid. Met het nieuwe beleid kunnen deze aanvragen nu beoordeeld worden, al zal het niet alle accommodatievraagstukken in één keer kunnen oplossen. Met de uitgangspunten van deze beleidsnota is het voor betrokkenen voortaan mogelijk een beeld te krijgen óf en op welke wijze de gemeente betrokken is bij accommodaties en accommodatie-initiatieven binnen Venray.

De beleidsnota vormt daarnaast een verbindend element naar de verschillende beleidsterreinen sport, onderwijs, welzijn en leefbaarheid. Dit blijkt onder meer uit het uitgangspunt dat accommodaties geen doel op zich zijn, maar een belangrijk instrument vormen waarlangs gemeentelijke beleidsdoelstellingen kunnen worden gerealiseerd.

Eigen verantwoordelijkheid is uitgangspunt

De gemeente staat positief ten opzichte van initiatieven uit de samenleving, de verenigingen, de gebruikers en de beheerders van accommodaties. Eigen verantwoordelijkheid staat echter wel voorop. Dit betekent dat het eigendom en het onderhoud van accommodaties in principe niet bij de gemeente Venray ligt. Naast een eigen gemeentelijke verantwoordelijkheid, ligt er dus een taak bij de genoemde gebruikers/beheerders om de behoefte en haalbaarheid van hun initiatieven te onderbouwen.

Bij de toetsing van accommodatie-initiatieven wordt de gemeentelijke betrokkenheid duidelijk. Deze betrokkenheid kan ook een financiële ondersteuning inhouden. In de beleidsnota is een voorstel opgenomen om een jaarlijks budget voor initiatieven voor nieuwbouw, uitbouw, renovatie e.d. van accommodaties te reserveren van EUR 250.000,-.