Gemeente Lelystad

Start opknapbeurt Zuigerplasbos

In de laatste week van augustus 2008 start Staatsbosbeheer met de eerste fase van de renovatie van het Zuigerplasbos in Lelystad.

De eerste werkzaamheden bestaan uit het graven van een nieuwe vijverpartij en de aanleg van een wandelpad rond de plas. Staatsbosbeheer gaat nu starten met dit werk omdat de hier aanwezige orchideeën nu uitgebloeid zijn en hun zaad hebben laten vallen. De verwachting is dat het werk tot eind september zal duren.

Wandelpad

Een wandeling rond de Zuigerplas is erg geliefd bij de bezoekers van dit bos. Daarom heeft Staatsbosbeheer besloten de wandelpaden als eerste te renoveren. Het drie kilometer lange wandelpad rondom de plas wordt voorzien van een semi-verharding. Om de wateroverlast te beperken wordt het pad op een aantal plaatsen verlegd. Daarnaast wordt het pad verbreed tot twee meter zodat het ook voor mindervalide geschikt is. Het opknappen van het pad gebeurt in twee fases.

Vijver

Najaar 2007 heeft Staatsbosbeheer in de omgeving van de Zuigerplas alle gevaarlijke, veelal dode, bomen verwijderd. Hierdoor is een groot deel van de boomweide verdwenen. Landschapsontwerper Jeanine Groen heeft in opdracht van Staatsbosbeheer een nieuw ontwerp gemaakt om de boomweide in ere te herstellen.

Het plan voorziet in de aanleg van een nieuwe vijver en de aanleg van bijzondere boomgroepen. De vijver krijgt in de toekomst naast een landschappelijke functie ook een opvangfunctie van water bij hoge waterstanden in dit gedeelte van het park. Het is de bedoeling om de boomgroepen vanaf 2009 aan te planten.

Overlast

Voor de veiligheid van de bezoeker moeten bij de uitvoering van de werkzaamheden zo nu en dan delen van het Zuigerplasbos afgesloten worden Staatsbosbeheer probeert de overlast en de neveneffecten hiervan zo beperkt mogelijk te houden en rekent daarbij op begrip van de bezoeker. Deze zal zijn geplande wandel- of fietsroute tijdelijk moeten aanpassen.

Ontwikkelingsplan

Staatsbosbeheer heeft een plan ontwikkeld om de recreatieve waarde van het Zuigerplasbos te vergroten, zodat nog meer mensen kunnen genieten van natuur om de hoek. Ook de gemeente Lelystad participeert hierin. Staatsbosbeheer en gemeente hebben ervoor gekozen om een deel van de invulling van dit plan samen met de gebruikers te doen. Hiervoor is een klankbordgroep gevormd. Deze groep is de afgelopen maanden een aantal malen bijeen geweest om dit plan te maken.

Open dag 20 september

Tijdens de Open dag in het Zuigerplasbos op zaterdag 20 september zal het ontwikkelingsplan aan de inwoners van Lelystad worden gepresenteerd. Leden van de klankbordgroep zullen aanwezig zijn voor een toelichting. Realisering van het volledige plan is afhankelijk van mogelijkheden tot financiering.

---