Jaaronderzoek Overheid.nl Monitor 2008 gaat in september van start!

25/08/2008 14:40

ICTU

Elk jaar voert Overheid heeft Antwoord(C) in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) het jaaronderzoek van de Overheid.nl Monitor uit. De Overheid.nl Monitor brengt de ontwikkelingen van de elektronische overheid in kaart. In lijn met het beleid van de Staatssecretaris van BZK, waarin de burger centraal staat, zijn de vragenlijsten aangepast. Naast standaarden, transparantie en toegankelijkheid zullen in 2008 de onderdelen elektronische dienstverlening, burgerbetrokkenheid en participatie zwaarder meetellen.

Dit jaar bevat de Overheid.nl Monitor voor het eerst een nieuwe categorie vragen ingevoerd via de "Zijlijn'. Deze Zijlijn-vragen zijn voor een deel de Voorbeeldprojecten uit het NUP (Nationaal Uitvoerings Programma in voorbereiding), zoals de implementatie van Regelhulp en Landelijke Voorziening Omgevingsvergunning. Overheidsorganisaties kunnen met de zijlijn-vragen extra punten behalen. Zo ontstaan gedurende het hele jaar meer mogelijkheden om te stijgen en te dalen in de maandelijkse ranglijst, Deze vragenlijsten kunt u vinden op de vernieuwde website van de Overheid.nl Monitor: http://monitor.overheid.nl

Flexibiliteit van de vragenlijst is dit jaar vergroot door toevoeging van de "Zijlijn" vragen én de mogelijkheid om veranderingen en aanscherpingen op de vragenlijst aan te melden via de site. Een overheidsorganisatie die het niet eens is met de manier van beoordelen of toelichting van een bepaalde vraag, kan dit aanmelden en eventueel kan de redactie van Overheid.nl Monitor de vragenlijst aanpassen.

Bij de beoordeling van de onderdelen elektronische dienstverlening en burgerparticipatie staat de burger centraal. Naast het weergeven van het aanbod, is ook uw uitleg bij de producten essentieel om goed te kunnen scoren. Zo zal het aanbieden van een elektronische dienst zonder uitleg, voordat een burger inlogt, geen punten meer opleveren. In overleg met het Ministerie van Economische Zaken zijn een aantal vragen opgenomen die een indicatie kunnen geven van de status van de implementatie van de 1-loket Dienstenrichtlijn bij gemeenten.

Ook dit jaar zal het e-mailresponsonderzoek plaatsvinden waarin we overheidsorganisaties toetsen op het beantwoorden van een eenvoudige (eerstelijns) vraag en een ingewikkelde vraag (tweedelijnsvraag). Het onderzoek vindt plaats in september 2008 en u kunt de resultaten eind november 2008 verwachten.

Het jaaronderzoek start op 25 augustus 2008 en de voorlopige resultaten worden vanaf 1 oktober 2008 beschikbaar gesteld op http://monitor.overheid.nl. Tot 15 oktober 2008 hebben de overheidsorganisaties de mogelijkheid om via de site te reageren op de toegekende punten om veranderingen in de ranglijst te forceren. Alle wijzigingsverzoeken worden verwerkt en de definitieve resultaten van het jaaronderzoek zijn 3 november 2008 beschikbaar op http://monitor.overheid.nl.





http://monitor.overheid.nl