Senternovem


21-08-2008 | 1,8 miljoen euro voor slimme oplossingen voor het verduurzamen van warmte en/of koude in de industrie

De minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, stelt 1,8 miljoen euro beschikbaar voor oplossingen om restwarmte en/of -koude uit industriële processen efficiënter in te zetten, of duurzame warmte/koude-opwekking breder toe te passen in de industrie. Van der Hoeven wil met de SBIR-aanpak het gebruik van fossiele brandstoffen voor thermische energie in de toekomst fors terugdringen. Tot 2 oktober 2008 (17:00 uur) kunnen innovatieve ondernemers hun voorstellen indienen.

Achtergrond en motivatie
De industrie (inclusief raffinage) is met 570 PJ de grootste thermische energievrager. Het grootste deel van deze warmte komt als restwarmte in de omgeving terecht via koelwater, koeltorens en rookgassen. Met het oog op energie-efficiency is het de uitdaging om deze restwarmte beter te benutten.
De warmte die de industrie nodig heeft, wordt grotendeels verkregen door het verstoken van aardgas. Gebruikmaking van duurzame warmteopties bespaart aardgas en voorkomt CO2-emissie. De ontwikkeling en toepassing van verschillende bronnen voor thermische energie vergroot bovendien de voorzieningszekerheid. Op dit moment worden deze opties in de industrie onvoldoende toegepast. Daarom daagt het ministerie van Economische Zaken ondernemers uit om nieuwe en innovatieve technologieën of diensten te ontwikkelen om restwarmte en/of -koude efficiënter te gebruiken, of duurzame warmte/koude-opwekking breder toe te passen in de industrie.

Voorbeelden

* Opwaarderen van restwarmte en/of -koude.
* Reststromen van natuurlijke of niet-natuurlijke oorsprong inzetten voor het opwekken van warmte en/of koude.

* Slimme logistieke oplossingen of diensten voor vraag en aanbod van warmte en/of koude.

* Efficiencyverbeteringen voor duurzame warmte/koude-opwekking uit biomassa, zonnewarmte en geothermie.

* Nieuwe toepassingen of combinaties voor duurzame warmte/koude-opwekking.

De verbetering van industriële processen (procesefficiency) valt buiten deze tender.

SBIR: Oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken De SBIR biedt innovatieve ondernemers de kans om - in opdracht van de overheid - nieuwe kennis om te zetten in commerciële toepassingen en op deze wijze een bijdrage te leveren aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. De SBIR-aanpak heeft drie fasen: onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek en ontwikkeling en commercialisering. De overheid financiert fase één en twee. De minister stelt in totaal een budget van 1,8 miljoen euro beschikbaar voor haalbaarheidsonderzoeken en de daaruit volgende onderzoeks- en ontwikkeltrajecten. De bedrijven met de beste voorstellen krijgen een opdracht van de overheid een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Contact

Meer informatie over de tender van SBIR en de informatiebijeenkomst vindt u in het menu bij oproepen en agenda.
Hier vindt u tevens informatie over de SBIR tender Groene Grondstoffen.