Partij van de Arbeid

PvdA tevreden over schrappen BTW-verhoging

25-08-2008 02:33

De PvdA is tevreden dat de voorgenomen BTW-verhoging van de baan is. PvdA-kamerlid Tang: Met het afzien van de BTW-verhoging wordt de kans op een loon-prijsspiraal verkleind. Deze zou ten koste gaan van banen. Juist mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt hebben daar het eerste onder te lijden.

Met het schrappen van de BTW-verhoging van 19 naar 20 procent gepland voor 1 januari- wil het kabinet de economie versterken, de inflatie beperken, de koopkracht beschermen en de arbeidsparticipatie verhogen. De koopkracht staat onder druk, omdat onder andere de prijs van voedsel en energie de laatste tijd fors zijn gestegen.

De verlaging van de ww-premies, die arbeid goedkoper maakt en meer mensen aan het werk moet helpen, gaat wel door. Het kabinet vraagt de vakbonden wel hun looneisen te matigen. Met het niet doorgaan van de BTW-verhoging en de gematigde looneisen van de vakbonden, wordt tegelijkertijd de gevreesde loon-prijs spiraal tegengegaan (Het proces waarbij de prijzen stijgen, werknemers ter compensatie hogere lonen eisen, wat producenten weer doorrekenen in de prijs van hun producen, etcera.)

Paul Tang is tevreden met het kabinetsbesluit over het vrelagen van de ww-premie en het schrappen van de BTW-verhoging: De BTW-verhoging kan namelijk een spiraal van hogere prijzen en lonen teweeg brengen.' Bovendien zou deze verhoging volgens het kamerlid ten koste gaan van banen: Vooral mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt zullen daar het eerste onder te lijden hebben. Tang vindt het ook goed dat er wordt gesproken met de sociale partners: Juist in deze tijd is er een verstandige loonontwikkeling nodig.