Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070828010

Vragen van het lid De Rooij (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt- Vliegenthart over het onderzoek van Regioplan over de 1040 urennorm. (Ingezonden 22 augustus 2008)


1
Wat is uw reactie op het rapport "Personele Effecten Onderwijstijd" van Regioplan?


2
Deelt u de mening dat de 1040-urennorm niet realistisch is met de huidige financiering en het lerarentekort, nu blijkt dat driekwart van de scholen ondanks genomen maatregelen nog steeds niet in staat zijn om de norm te realiseren? Hoe beoordeelt u in dit licht het feit dat één derde van het onderwijspersoneel denkt dat de school dit schooljaar de onderwijstijd voor alle leerjaren en onderwijstypen zal realiseren?


3
Wat is uw oordeel over de bevinding van 70% van de scholen dat de grootste praktische belemmering bij het inroosteren en realiseren van voldoende uren de financiering is? Hoe beoordeelt u dat 60% van de scholen van mening is dat `de bekostiging met vijf tot tien procent moet stijgen om aan de huidige normen kunnen voldoen'?


4
Hoe oordeelt u over de toegenomen werkdruk bij leraren? Vindt u het verstandig de werkdruk van leraren nog verder te verhogen door middel van een strikte urennorm in een tijd dat er een lerarentekort is? Vindt u het acceptabel dat dankzij de strikte handhaving van de urennorm, één derde van de scholen de tijd voor docenten om bij te scholen vermindert en dat deze scholing soms buiten lestijd gevolgd moet worden?