Kans op werk bepalend bij studiekeuze

25/08/2008 15:07

Markteffect B.V.

Eindhoven, 25 augustus 2008

KANS OP WERK EN AANTREKKELIJKHEID BEROEP BELANGRIJKSTE DRIJFVEREN VOOR NEDERLANDSE JONGEREN BIJ STUDIEKEUZE. STUDENTENLEVEN EN AANTREKKELIJKHEID VAN DE STAD MINDER DOORSLAGGEVEND.

Nederlandse scholieren kiezen hun vervolgstudie vooral op basis van de kans op werk en de aantrekkelijkheid van het toekomstige beroep. Het studentenleven en de aantrekkelijkheid van de stad waar de studie plaatsvindt zijn minder doorslaggevend bij deze keuze. Dit blijkt uit het Nationale studiekeuze onderzoek 2008 (NSKO) dat uitgevoerd is door het Eindhovense Marktonderszoeksbureau Markteffect B.V.

Aan het NSKO 2008 hebben in totaal 93 scholen en meer dan 2000 scholieren meegewerkt. Zij hebben diverse vragen over hun studiekeuze beantwoord. Zo geven scholieren bijvoorbeeld met overgrote meerderheid (86%) aan dat de opleiding voor hen belangrijker is dan de plaats waar deze gevestigd is. Voor Havo scholieren weegt de reistijd van en naar de opleiding zwaarder dan voor VWO scholieren bij het maken van een studiekeuze. Zowel VMBO-ers als Havisten letten bij hun studiekeuze het salaris van het uit te oefenen beroep en de kans op werk. VWO-ers doen dit minder.

Behalve vragen over studiekeuze werd in het NSKO 2008 ook gevraagd naar de hobby's van de Nederlandse scholier. Muziek luisteren (70%) en Computeren (60%) zijn favoriet onder de Nederlandse jongeren. Verzamelen is slechts voor 4% van de Nederlandse jongeren een hobby.

Het volledige NSKO 2008-rapport is gratis te downloaden via www.markteffect.nl/nsko2008

Nadere informatie is op te vragen bij:

Markteffect B.V.

Hooghuisstraat 35

5611 GS Eindhoven

Internet: www.markteffect.nl

Telefoon: 040 - 239 22 90

E-mail: info@markteffect.nl





http://www.markteffect.nl/nsko2008