Openbaar Ministerie


* >Veroordeelde pedofiel opnieuw gevangenis in

Veroordeelde pedofiel opnieuw gevangenis in

22 augustus 2008 - Arrondissementsparket Den Haag

De 69-jarige man uit Den Haag, die in juli 2007 door de rechtbank in Den Haag werd veroordeeld voor het plegen van ontucht met een minderjarige jongen op zijn zeilboot, moet weer drie maanden naar de gevangenis. Ook wordt zijn proeftijd met een jaar verlengd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald en is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De man kreeg in juli 2007 in totaal 30 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast legde de rechtbank de Hagenaar strenge bijzondere voorwaarden op. Hij mag tijdens zijn proeftijd niet zonder supervisie omgaan met kinderen, niet naar kinderporno kijken en hij moet meewerken aan zijn behandeling. Ook mag de reclassering op ieder gewenst moment in de woning en de computer van de veroordeelde zedendelinquent kijken. De zeilboot waar de man regelmatig op verblijft en waar de ontucht op plaatsvond, valt ook onder deze regeling. Dat is ook de reden dat de man de reclassering op de hoogte moet houden van de ligplaats van zijn zeilboot.

De man heeft inmiddels zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraf uitgezeten, maar hield zich volgens het Openbaar Ministerie niet voldoende aan de strenge voorwaarden die hem zijn opgelegd. Zo gaf hij de reclassering na meerdere verzoeken geen volledig adres van de ligplaats van zijn boot. Ook werkte hij niet voldoende mee met de reclassering en is er volgens de reclassering nog steeds gevaar voor herhaling.

Dit alles was voor de Officier van Justitie aanleiding om de man opnieuw te dagvaarden en de rechtbank te vragen om drie maanden van zijn voorwaardelijke gevangenisstraf om te zetten in een onvoorwaardelijke celstraf.

De rechtbank oordeelde vandaag dat de man zich inderdaad niet aan de opgelegde afspraken houdt. De rechters veroordeelden de man daarom conform de eis van het OM tot het uitzitten van drie van de in totaal tien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf die de man eind december kreeg opgelegd.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag is tevreden met de uitspraak. Volgens de Officier van Justitie heeft de rechtbank hiermee een duidelijk signaal afgegeven dat een rechterlijke uitspraak uitermate serieus moet worden genomen.
Even geduld aub.