Gemeente Groningen

Erepenning van de stad Groningen voor Simon Kuipers van de RUG Simon Kuipers, tot dit weekeinde voorzitter van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), heeft zaterdag 23 augustus van burgemeester Jacques Wallage de Erepenning van de stad Groningen gekregen.

Kuipers krijgt de erepenning vanwege zijn wetenschappelijke verdiensten als hoogleraar Algemene Economie en zijn bijzondere staat van dienst als bestuurder van de RUG.

Rector magnificus
In 1988 werd Kuipers voor het eerst lid van het college van bestuur van de RUG. Hij was toen voor korte tijd rector magnificus. Van 1991 tot 1994 vervulde hij diezelfde functie voor de volle termijn. Ook buiten de universiteit was Kuipers actief in diverse raden en besturen. Zo was hij kroonlid van de SER (1979-1996) en lid van de Bankraad (1984-1996).

Collegegelddifferentiatie
Sinds 1 juni 2000 is hij voorzitter van het college van bestuur van de RUG. Hij wordt in brede kring gerespecteerd en heeft op geheel eigen wijze zijn bestuurlijke capaciteiten in dienst gesteld van de Rijksuniversiteit. Hij heeft zich een krachtig bestuurder getoond en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de universitaire organisatie. De RUG is mede dankzij hem een publieke instelling die sociaal omgaat met studenten en werknemers. Hij toonde zich een voorvechter van gelijke kansen en wijst selectie aan de poort en collegegelddifferentiatie af.

Akkoord van Groningen
Simon Kuipers was één van de initiatiefnemers en architecten van Het Akkoord van Groningen. De universiteit, de gemeente, de Hanzehogeschool en het UMCG ontwikkelen en profileren gezamenlijk de stad Groningen als kennisregio met dit Akkoord. De Rijksuniversiteit transformeerde van een grotendeels solistisch instituut binnen de stad tot een sterke strategische partner van de stad. Gepubliceerd op: maandag 25 augustus 2008