Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa stelt methodebesluit regulering flexibiliteitsdiensten GTS vast

25-08-2008

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) constateert dat Gastransportservices (GTS), de netbeheerder van het landelijk gastransportnet, wederom verplicht is als alternatieve aanbieder van flexibiliteitsdiensten op te treden vanaf 2009 tot en met 2011.

Dit in verband met de dominante positie van Gasterra op een groot deel van de markt voor flexibiliteitsdiensten. Het methodebesluit regelt de randvoorwaarden voor de totstandkoming van de tarieven voor flexibiliteitsdiensten en het toezicht erop door de Energiekamer van de NMa. Flexibiliteitsdiensten stellen leveranciers van gas in staat om voorspelbare en onvoorspelbare schommelingen in de gasafname op te vangen, bijvoorbeeld wanneer er sterke temperatuurverschillen optreden.

De NMa heeft op basis van de Gaswet de wettelijke taak om toezicht te houden op het landelijke gastransport van GTS. Daarom heeft de NMa, na consultatie van alle marktpartijen, een methode vastgesteld die ervoor zorgt dat GTS deze diensten tegen redelijke prijzen aanbiedt en dat de marktwerking wordt gestimuleerd. De bestaande methode wordt in hoofdlijnen voortgezet. Tegen dit besluit staat beroep open voor belanghebbenden.

De methode is voorbereid door de Energiekamer, het onderdeel van de NMa dat toezicht houdt op de energiesector. De methode geldt voor de periode 2009 tot en met 2011. Het is de tweede keer dat de NMa een methodebesluit voor flexibiliteitsdiensten publiceert.

GTS moet voor 1 september een tarievenvoorstel indienen op basis van de gehanteerde methode bij de Energiekamer. Aan het einde van dit jaar stelt de NMa de definitieve tarieven vast, die ingaan op 01-01-2009.