GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

25 augustus 2008

Na tip van GAIA legt politie Sint-Truiden hanengevecht aan banden

Zeven nog levende vechthanen en één dode in beslag genomen

Na een tip van de dierenrechtenorganisatie GAIA legde de politie van Sint-Truiden zaterdagnamiddag in de deelgemeente Zepperen een clandestien hanengevecht aan banden. Twee vermoedelijke deelnemers aan het verboden hanengevecht werden tegengehouden: naar eigen zeggen waren ze toevallig in de buurt. De andere 'vogels' waren gaan vliegen.

Zeven nog levende vechthanen en één dode haan werden in beslag genomen. De politie nam ook kooien, hekken en drank in beslag. De levende dieren werden overgebracht naar het dierenopvangcentrum van Heusen-Zolder. Van drie voertuigen werden de nummerplaten genoteerd.

GAIA zal klacht indienen tegen de hanenvechters en zal zich burgerlijke partij stellen in deze zaak.

Eind januari werden vijf hanenvechters, die ook al na een tip van GAIA in 2006 in Zepperen tegen de lamp liepen voor gelijkaardige feiten, door de rechtbank van eerste aanleg van Hasselt veroordeeld tot een geldboete van 2750 euro en een definitief verbod op het houden van vechthanen. GAIA die klacht indiende en zich burgerlijke partij stelde kreeg van de rechtbank 1 euro morele schadevergoeding.

Sinds 1929 zijn hanenvechten verboden in ons land. Sinds 1991 bepaalt de dierenwelzijnswet ook dat al wie "op enigerlei wijze deelneemt", toeschouwers inbegrepen, zich strafbaar maakt aan dierenmishandeling. De hanenvechters riskeren een maximumgevangenisstraf van 6 maanden, een geldboete tot 5000 euro en een verbod om dieren te houden.