Vereniging Milieudefensie


Reactie op kritiek tuinmeubelonderzoek

Het AD pakt op 25 augustus 2008 uit over de subsidie van Milieudefensie. Die zou in gevaar zijn vanwege 'een mislukt onderzoek naar tropisch hout'. Bovendien zou Milieudefensie kritiek op onder andere IKEA hebben moeten rectificeren. Deze beweringen missen elke grond: het onderzoek, dat wij jaarlijks herhalen, is in orde. Het leidt tot steeds meer duurzaam FSC-hout in de winkels. En van rectificatie is helemaal geen sprake.

Voor het onderzoek naar houten tuinmeubelen deden vrijwilligers tellingen in 69 filialen van de tien grootste winkelketens. Zij onderzochten meer dan 8500 tuinmeubels, waarbij ze keken of het hout FSC-gecertificeerd was, of er onterechte milieuclaims werden gevoerd en wat de herkomst van de meubelen was. Hun bevindingen zijn aangevuld met onderzoek bij buitenlandse toeleveranciers en Nederlandse tussenhandelaren. De winkelketens kregen de resultaten van het onderzoek vooraf voorgelegd en hun reacties zijn waar nodig opgenomen in het rapport.

In dat rapport, dat eind mei uitkwam, heeft Milieudefensie niet hoeven rectificeren. Wel hebben wij rond Pasen een radiospotje over onterechte duurzaamheidsclaims bij IKEA eerder uit de lucht gehaald, nadat IKEA had beloofd om die claims per direct van haar meubelen te verwijderen. Dat zat zo: in 2007 ontdekte Milieudefensie deze onterechte claims bij IKEA voor het eerst, en diende er een klacht over in bij de Reclame Code Commissie. Die stelde dat de klacht terecht was en dat IKEA de claims moest verwijderen. Toen onderzoekers van Milieudefensie in 2008 vervolgens diezelfde claims nog steeds op de meubelen aantroffen, werd besloten dat mee te nemen in de radiospot. Toen IKEA daarop de claims verwijderde, was het spotje niet meer nodig, en werd het dus door ons uit de lucht gehaald.

Het jaarlijkse tuinmeubelonderzoek heeft een helder doel: meer aanbod van houten tuinmeubelen met FSC-keurmerk in de winkels, door koplopers te prijzen en achterblijvers een duwtje in de rug te geven. Er is overleg met de sector en samenwerking met een aantal houthandelaren én met de RND, om illegaal hout te weren van de Nederlandse en Europese markt. Dat alles heeft effect. Sinds het begin van de inspecties, in 2005, is het aandeel duurzame houten tuinmeubelen in de onderzochte winkels gestegen van 21 naar 52 procent. Onterechte milieuclaims komen bijna niet meer voor. Zo leveren we, samen met de branche en alle mensen die ons steunen, een bijdrage aan de strijd tegen ontbossing.