Gemeente Heusden


Rekenkamercommissie Heusden concludeert na onderzoek: Er dient een steviger fundament onder het Jeugdbeleid te komen 25 augustus 2008 Rekenkamercommissie Heusden concludeert na onderzoek: Er dient een steviger fundament onder het Jeugdbeleid te komen

Er zijn de afgelopen jaren diverse acties in gang gezet om het Heusdense Jeugdbeleid te versterken. Maar de inhoud van het huidige beleid is helaas onvoldoende onderbouwd met feiten en analyses. Het beleid is onvoldoende samenhangend en er zijn te weinig mogelijkheden gecreëerd om (tijdig) bij te kunnen sturen. Of de gemeente Heusden de juiste acties voor jeugd inzet kan daardoor niet worden vastgesteld, omdat eigenlijk niet kan worden vastgesteld waar de jeugd precies behoefte aan heeft en wat de speerpunten van het beleid zijn.

De gemeente heeft nadrukkelijk geïnvesteerd in de samenwerking met organisaties die met jongeren te maken hebben. Deze organisaties weten elkaar in netwerken te vinden, kunnen informatie uitwisselen en hun aanpak op elkaar afstemmen. De netwerken missen echter nog voldoende slagkracht om knopen door te hakken. Hierin is de regierol van de gemeente nog onvoldoende effectief.

Aanbevelingen
De rekenkamercommissie adviseert het college van Heusden onder andere om de nieuwe nota Integraal Jeugdbeleid, die eind 2009 wordt opgeleverd, te voorzien van een steviger fundament. Formuleer in deze nota een heldere, onderbouwde visie op het Jeugdbeleid op basis van feiten en cijfers. Hierdoor kunnen op basis van prioriteiten de juiste activiteiten voor de jeugd worden ingezet. Achteraf kan dan ook beter worden vastgesteld of de ingezette activiteiten nut hebben gehad. Zo niet dan kunnen mogelijk nieuwe initiatieven ingezet worden die betere effecten geven.

De gemeente is zich bewust van haar regierol, geeft hieraan zichtbaar uiting en is nog zoekende naar instrumentarium om de partners en de samenwerking in het Jeugdbeleid concreter te kunnen sturen. Dit kan onder andere door de opgezette structuur formeel en compleet te maken en de ingezette wijkaanpak te gebruiken voor het versterken van een integrale aanpak.

De Rekenkamercommissie van de gemeente Heusden heeft in opdracht van de raad dit onderzoek verricht. Het rapport is op 25 augustus toegezonden aan de raad.

Vervolgprocedure
De Rekenkamercommissie heeft aangeboden om op 15 september 2008 met de leden van de raad van gedachten te wisselen over de onderzoeksresultaten en de daarop gebaseerd conclusies en aanbevelingen.
Geplaatst op: 25 augustus 2008