Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Ommoord krijgt ecologische oevers

In de week van 25 augustus begint het hoogheemraadschap met de aanleg van ecologische oevers langs de hoofdwatergang naar het gemaal in Ommoord. Ecologische oevers verbeteren de waterkwaliteit en bevorderen de ontwikkeling van waterdieren en planten.

Bekijk de locaties (pdf) . Zie het origineel

Het water in ons gebied is over het algemeen redelijk voedselrijk. Dat is slecht voor de waterkwaliteit. Waterdieren en planten krijgen weinig kans zich te ontwikkelen. Voedselrijk water bevordert de groei van algen en kroos. De natuurvriendelijke oevers verbeteren de waterkwaliteit; de planten nemen voedingsstoffen op uit het water.

Wat gaat er gebeuren?

De huidige beschoeiing langs het water wordt verwijderd. We creëren een natuurlijke en geleidelijke overgang tussen land en water. Als het nodig is, wordt eerst de oeverbeplanting ter plekke gesnoeid. Vervolgens leggen we de nieuwe oever aan. Op de oever worden matten aangebracht. Deze zorgen voor een bescherming tegen afkalving door golven.

De natuurvriendelijke oevers krijgen bovendien een bredere oeverzone. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor planten en dieren. De oevers bieden ook meer ruimte om water te bergen. Als het veel en hard regent kan het water in de oevers worden `geborgen'. Daardoor ontstaat er minder snel wateroverlast op straat.

Om de waterkwaliteit te verbeteren en overlast zo veel mogelijk te voorkomen, legt het hoogheemraadschap zoveel mogelijk ecologische oevers aan als er een hoofdwatergang wordt aangelegd of verbreed. Het aanleggen van de natuurvriendelijke oevers langs de hoofdwatergang Ommoord is de laatste van de maatregelen waarmee wij de waterhuishouding van Ommoord hebben verbeterd.

Wanneer?

De voorbereidende werkzaamheden starten in week 35; de week van 25 augustus. Met de aanleg beginnen wij in week 36. De werkzaamheden nemen ongeveer zes weken in beslag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arno Mosterd, t (010) 45 37 246.