Gemeente Harenkarspel


In Harenkarspel laten Frits Klaver, Gerard Strik en Piet Vos van 25 augustus tot 14 oktober een selectie zien van hun werken op papier en doek.

De werken van Frist Klaver verraden een zekere romantiek van verweerde monumenten en objecten in een verstilde atmosfeer. De ondergrond schemert soms door een kleur heen die eerst is opgebracht en daarna is weggeschilderd of -geschuurd. Elk schilderij vertelt het verhaal van het schilderproces zelf, van verf toevoegen of weghalen, van bewerkingen met paletmes, met penselen of rollers. Verschillende verfsoorten en materialen zijn met elkaar gecombineerd: acrylverf, gouache, olieverf, pigmenten, houtskool en diverse vernissen.

Weerbarstig is het juiste woord om de schilderijen van Gerard Strik te omschrijven. We zien ruwe, dikke olieverflagen, gemengd met zand. De werken, van groot en klein formaat, zijn abstract, maar tegelijkertijd zijn het duidelijk landschappelijke schilderijen. Het zand maakt de werken aards. We zien stenen, zandkleuren, mos en vegetatie. De verfbehandeling is soms agressief met paletmessen, schuurmachines en kwasten. De landschappen tonen de geschiedenis van vele lagen verf. Tegenover de weerbarstigheid en de agressie, zorgen zachte kleurnuances en dunne verflagen voor de harmonie. Het zijn geen afbeeldingen van de natuur, maar de werken zijn zelf het landschap geworden, of de herinnering daaraan.

Naast deze zware schilderijen, toont Gerard Strik ook enkele lichtvoetige tekeningen. Zijn het tekeningen? Over een monochrome monoprint van dunne olieverf, worden met fragiele pastel lijnen vormen getekend die verwijzen naar vegetatie. Ook deze werken op papier zijn weer abstract en figuratief tegelijk. De natuur is aanwezig.

Piet Vos maakt vanaf 1992 voornamelijk installaties, o.a. in Tsjechië en het Odapark in Venray, Limburg. Uitgangspunt is meestal de historie van de plaats waar de installatie wordt gemaakt. Soms werkt hij vanuit het materiaal.
Ook nam hij deel aan de tentoonstellingen van de groep Waantij op Texel.
O.a. de expositie In Situ, waarvoor hij in een tuin een werk maakte over de opstand van de Georgiërs, en het strandhuisjesproject Cabanes. Hiervoor maakte hij de installatie Spitsbergen waarin 2,5 ton aan ijs was verwerkt.

Hij heeft diverse opdrachten in de openbare ruimte uitgevoerd, o.a. een monument ter nagedachtenis van Lucebert in Heemskerk.

Frits Klaver, Gerard Strik en Piet Vos wonen en werken in Heemskerk alwaar zij een atelier hebben in het kunstenaarscentrum in de voormalige Mariaschool.

Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600