Ingezonden persbericht


KUNST IN DE POLDER OP SCHIERMONNIKOOG

PRIMEUR: SILO BESCHILDERD DOOR DE BEKENDE KUNSTENAAR THEO ONNES IN DE WEEK VAN 18 TOT 21 AUGUSTUS. 25 AUGUSTUS WORDT DOOR THEO ONNES DE 2E SILO BESCHILDERD BIJ KAMPEERBOERDERIJ DE BRANDING.

Het eiland Schiermonnikoog is voor het grootste deel Nationaal Park. Een uitdagend landschap met duinen en strand, kwelders en bossen. Een belangrijk deel van het eiland behoort formeel niet binnen de grenzen van het Nationaal Park, maar is voor de verschijningsvorm en kenmerkende natuur op het eiland minstens zo onderscheidend. Dat deel is de Banckpolder, een uitgestrekt gebied achter de waddendijk, waar de zeven boeren van Schiermonnikoog hun landbouw bedrijven. In de wintermaanden is de polder pleisterplaats voor duizenden overwinterende ganzen. De polder is voor iedereen de eerste kennismaking met het eiland, want alle routes van de veerhaven naar het dorp leiden de bezoekers wandelend, per fiets of met de bus langs of door het polderlandschap. Het landschap van de polder wordt door toeristen en recreanten echter onvoldoende beleefd als onlosmakelijk en uitnodigend deel van het eiland.

'Kunst in de Polder' wil dat op een verrassende manier veranderen, want de polder is een prachtige plek om de duurzame ambities van Schiermonnikoog op een creatieve manier te verbeelden.

'Kunst in de Polder' kan met haar activiteiten bijdragen aan de zichtbaarheid en het draagvlak voor landbouw op Schiermonnikoog als duurzame bedrijfstak in combinatie met de natuurlijke kwaliteiten van het Nationaal Park.

Door middel van een uitgekiende fiets/wandelroute worden bezoekers uitgenodigd om de kunstwerken in het polderlandschap te bezoeken.

Primaire doelen van het project

Het project 'Kunst in de Polder' wil met creatieve inzet bijdragen aan het realiseren van de volgende doelen:
. landschapskunst dichterbij een breed publiek brengen;
. de polder profileren als onlosmakelijk deel van natuureiland Schiermonnikoog;
. inzicht geven in het boerenleven en de economische factor van de landbouw;
. bijdragen aan het draagvlak voor landbouw als duurzame bedrijvigheid op Schiermonnikoog en zichtbaarheid geven aan de innovatieve projecten die daarbij horen (mestvergister);
. een jaarlijks terugkerend programma realiseren dat de bezoekers van het eiland in contact brengt met de unieke combinatie van kunst en landschap.