Lijst Smolders Tilburg
Postbus 1037
5004BA Tilburg
www.lijstsmolders.nl


LIJST SMOLDERS TILBURG

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Tilburg

Betr.: Vragen ex. art. 47 Reglement van Orde 24 augustus 2008

Waarom subsidieert de Gemeente discriminatie en bedrijfjes die Arabische les geven en Marokkaanse bruidjes begeleiden?

Bij het Brabants Dagblad stond onderstaand goed artikel over een prima initiatief, namelijk; "Allochtonen vrouwen helpen om een bedrijfje op te starten". Maar tegelijkertijd vindt ik het raar dat men Nederlandse moeders/vrouwen of vaders/mannen van alle culturen niet dezelfde kansen en ondersteuning geeft om een bedrijf op te zetten. De LST vindt deze ongelijkheid absurd en funest voor de integratie. Ook zou de gemeente als subsidieverstrekker zich eens moeten realiseren dat de Nederlandse taal spreken ook onderdeel moet zijn van dit soort trajecten.

Een en ander noopt ons tot het stellen van onderstaande vragen:


1) Waarom eist u niet dat in deze trajecten ook de Nederlandse taal geleerd moet worden?
2) Vindt u dat wij bedrijfjes moeten subsidiëren die Arabische les geven?
3) Vindt u dat wij bedrijfjes moeten subsidiëren die Marokkaanse bruidjes begeleiden?
4) Worden er ook Nederlandse moeders/vrouwen toegelaten die net zo graag geholpen zouden willen worden met het opzetten van een bedrijf als de vrouwen in onderstaand artikel?
5) Worden er ook vaders/mannen van alle culturen toegelaten die net zo graag geholpen zouden willen worden met het opzetten van een bedrijf als de vrouwen in onderstaand artikel
6) Bent u het eens met de uitspraak van mevr. Martens van de gesubsidieerde instelling SEW; "dat ze de vrouwen niet intensief begeleiden maar ze hun eigen gang laten gaan"?

Hans Smolders, Peter van den Hoven, Patrick v/d Wijgert, Arjen Roos, Harrie de Swart

Moeder, Marokkaanse en ondernemer in één

Ja, ze voelt zich een échte zakenvrouw. Maar dan wel één die zich kleedt in Marokkaanse kleding en dat ook zeker blijft doen. De Tilburgse Bouchra Bouzarouata heeft alle reden om zich zo te voelen. Sinds kort heeft ze haar eigen kantoor voor haar bedrijf. Locatie is De Amandelboom aan de Boomstraat. Een bedrijfsverzamelgebouw voor vrouwelijke ondernemers met een multiculturele achtergrond. Nieuw voor Tilburg, en ook in Nederland komt dit nog maar mondjesmaat voor.

Marokkaanse, moeder van twee kinderen en ondernemer. "Waarom niet?" zegt ze met grote ogen. Ze overtuigt. "In Marokko is het heel gewoon dat vrouwen een zaak hebben. Bijvoorbeeld een bruidswinkel of kapsalon. Ik krijg ook allemaal leuke reacties. Mijn familie is heel trots op mij."

In De Amandelboom is plaats voor tien bedrijven. De helft is nu gevuld. " We zoeken dus nog huurders", grijpt Loes Martens de gelegenheid aan. Martens werkt bij de Stichting Experimenten Werkge- legenheid (SEW) en is één van de initiatiefnemers. In het verzamelgebouw kom je niet zomaar. Er zijn eisen. Twee belangrijke. Alleen vrouwen zijn welkom. "En de ondernemers moeten een multiculturele inslag hebben", zo vult Martens nog aan.

Bouchra voldoet aan allebei. Op kosten van de gemeente Tilburg heeft ze een cursus gevolgd en is ze klaargestoomd voor het zakenwereldje. Haar bedrijf Takadoum (Arabisch voor 'ontwikkeling') helpt vrouwen met de opvoeding van kinderen en geeft Arabische lessen. Ze heeft een kleine veertig klanten. Trots laat ze haar nieuwe kantoor zien. Haar bureau staat nog in de grondverf. En een kast ligt nog in stukken. Maar na een flink aantal klusuren kunnen haar eerste klanten komen.

Naast haar komt een geheel ander bedrijf, een vrouw gaat daar voetreflexmassages geven. De Marokkanen zijn goed vertegenwoordigd, zo blijkt. Ook een ruimte verderop is van een vrouw, afkomstig uit Marokko. "Daar komt Samira" , weet Bouchra, "een goede kennis. Samira gaat Marokkaanse bruidjes begeleiden. Ze verhuurt jurken en verzorgt make-up en het haar."

Volgens Bouzarouata en Martens een gat in de markt. "Zoiets hebben we nog niet in Tilburg", weet Martens. Bouchra: "Bruiden willen zich tijdens hun trouwdag een echte prinses voelen. Haar, huid, gezicht; alles moet perfect zijn. Nu worden jurken vaak nog in Marokko gehaald. Straks kunnen vrouwen hun jurken bij Samira halen."

De vrouwen geloven in het succes van De Amandelboom. "Doordat we bij elkaar zitten, kunnen we elkaar adviseren." Het SEW gaat de vrouwen niet intensief begeleiden, vertelt Martens. "We laten ze hun eigen gang gaan. Misschien is de taal soms een probleem. Maar de wil en ambitie zijn enorm. We hebben veel vertrouwen in ze."


---- --