PvdA Rotterdam


Beschuldigingen jegens Dick van Dongen Sr. onterecht

Ma 25 Aug 2008 -
Door de heer Mosch, raadslid voor Leefbaar Rotterdam, zijn in november 2007 beschuldigingen geuit jegens partijgenoot Dick van Dongen Sr. in zijn functie als lid van het Dagelijks Bestuur van de deelgemeente Overschie.
Dick zou belangen hebben op de Overschiese Kleiweg, omdat hij daar zelf een pand had gehuurd van een ondernemer die hij tevens had geadviseerd, maar die ook overlast veroorzaakt en waartegen handhavend opgetreden zou moeten worden.
Aan het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) is opdracht gegeven te onderzoeken of er inzake het betreffende handhavingsdossier sprake is geweest van terughoudend of geen handhavend optreden jegens de ondernemers van de Overschie Kleiweg omwille van persoonlijke/oneigenlijke belangen van Dick.
BING is tot de conclusie gekomen dat er in de handhaving jegens de betreffende ondernemers geen aanwijzingen zijn dat er door de opeenvolgende dagelijkse besturen en Dick als lid van diverse dagelijks besturen geen of terughoudend handhavend optreden heeft plaatsgevonden vanwege persoonlijke/oneigenlijke belangen. Wel geeft BING aan dat de schijn van belangenverstrengeling is gewekt door bij de besluitvorming betrokken te zijn, terwijl persoonlijk belang aanwezig was.
Dick heeft volgens het onderzoek bij hetoptreden tegen overlastgevende garageboxen het algemeen belang behartigd en correct gehandeld. De handhaving tegen de overtredingen op het terrein aan de Overschiese Kleiweg is altijd krachtig geweest, dus ook in de periode dat Dick deel heeft uitgemaakt van het dagelijks bestuur. Kortom het onderzoek heeft uitgewezen dat de beschuldigingen jegens Dick geheel onterecht zijn.
Het zou toch tot de politieke mores moeten behoren om na zulke zware beschuldigingen, welke niet terecht zijn gebleken, ruiterlijk verontschuldigingen aan te bieden?