Ingezonden persbericht


Persbericht

Chirurgen in het NKI-AVL gebruiken nieuwe techniek

Operatierobot nu ook ingezet bij tumoren in de keel

Amsterdam, 25 augustus 2008.- Chirurgen in het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam gebruiken een nieuwe methode om patiënten met tumoren in de keel succesvol te behandelen met behulp van een operatierobot.

Om een tumor in de keel te behandelen kunnen patiënten behandeld worden door middel van een operatie of bestraling. De operatie is ingrijpend omdat vaak de kaak van de patiënten gespleten moet worden en de bijwerkingen groot kunnen zijn. Ook houdt de patiënt er een groot litteken in het gezicht aan over. Een bestraling heeft als nadeel dat deze behandeling maar eenmaal kan worden toegepast. Als de tumor terugkomt in hetzelfde gebied kan de patiënt dus niet meer bestraald worden. Ook kunnen de lange termijn bijwerkingen van bestraling erg tegenvallen.

Met deze nieuwe techniek kan de robotarm via de nauwe doorgang in de mond, in de keel worden gebracht. Met grote precisie kan met behulp van de operatierobot de tumor zo weggesneden worden dat de schade aan omliggend weefsel minimaal is.

In het NKI-AVL zijn inmiddels 11 patiënten met deze nieuwe techniek geopereerd. Volgens hoofd/hals chirurg Michiel van den Brekel, is de nieuwe methode een goede techniek bij kleine tumoren in de keelholte. Bij negen patiënten was bestraling niet meer nodig en kon de patiënt zonder beperkingen binnen 3 tot 5 weken hun werk weer hervatten. Bovendien was een opnameduur van 2-4 dagen voldoende.

In het NKI-AVL werd de operatierobot, de Da Vinci S, al gebruikt bij de behandeling van prostaatkanker. Met de operatierobot is het mogelijk om met grote nauwkeurigheid de prostaat te verwijderen en het zenuwgebied zoveel mogelijk te sparen. Het Nederlands Kanker Ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland waar patiënten met een tumor in de keel ook met de operatierobot kunnen worden behandeld.

----------