Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

SUBSIDIEKRAAN DICHT VOOR WERELD MUZIEKTHEATER FESTIVAL

Na zes edities moet het Wereld Muziektheater Festival (WMTF) de deuren sluiten. Sinds 1996 brengt het WMTF niet-westers muziek- en danstheater uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika op de grote Nederlandse podia. Het Nederlandse Fonds voor de Podiumkunsten+ heeft besloten om het WMTF niet op te nemen in de regeling vierjarige subsidies Podiumkunstinstellingen 2009-2012. Hierdoor valt het doek voor dit internationale festival.

Het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten+ heeft, als nieuwe instelling die de budgetten voor podiumkunsten van de minister moet gaan verdelen, zijn subsidiebesluiten voor de komende vier jaar bekendgemaakt. En daarin zijn rake klappen uitgedeeld. Ook het Wereld Muziektheater Festival mag van het fonds, na twaalf jaar pionierswerk in de niet-westerse podiumkunsten, de deuren sluiten. Dat wekt verbazing en baart zorg.

Gestart in 1996, op initiatief van zes schouwburgdirecties, heeft het Wereld Muziektheater Festival twaalf jaar lang muziek- en danstheater uit niet-westerse culturen op de Nederlandse podia gebracht. En met in totaal veertig nieuwe, internationale producties, met eenentwintig wereldpremières, meer dan achthonderd deelnemende artiesten uit Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen en ruim vierhonderd bijzondere voorstellingen in de grote landelijke schouwburgen, had het WMTF zich een unieke plaats verworven in ons culturele bestel.

"Het WMTF heeft de afgelopen jaren een belangrijke functie vervuld in het realiseren van niet-westers muziektheater op de podia in Nederland." Aldus het NFPK. Nu echter meent het fonds dat het oorspronkelijke doel van het WMTF niet meer actueel is, aangezien er ".. inmiddels tal van podia en festivals niet-westers muziektheater programmeren."

Op grond van het feitelijke aanbod plaatst het festival grote vraagtekens bij die stelling. Het is ook een stelling die haaks staat op de beleidsvoornemens die de minister en het fonds voor de komende jaren hebben geformuleerd. Internationalisering moest een speerpunt in het beleid worden, met vooral veel aandacht voor de presentatie van internationale voorstellingen op de Nederlandse podia. "Het is een levensvoorwaarde voor de Nederlandse podiumkunsten dat zij internationale en interculturele aansluiting heeft . het NFPK+ kiest voor een 'nieuwsgierigheidsbeleid' . het fonds zet in op de artistieke kracht van de interculturele dialoog en . zoekt nieuwe inspiratie in andere culturen ." Het WMTF - dat zich sterk maakt voor de presentatie van nieuwe ontwikkelingen uit andere culturen -sluit nadrukkelijk aan bij deze 'levensvoorwaarde'.

Kunst en cultuur uit niet-westerse landen verdienen serieuze aandacht. Dat vindt niet alleen het WMTF, dat vinden bijvoorbeeld ook de zeventien grote Nederlandse instellingen die onder leiding van minister Koenders bij de recente akkoorden van Schokland om veel meer aandacht voor een breed internationaal cultuurbeleid vroegen. Zodat "niet alleen New York en Berlijn, maar ook Kinshasha en Kabul als prioriteit voor culturele uitwisseling gaan worden gezien." Die hartenkreet is recent, actueel en breed gedragen, wat het NFPK+ daar ook van moge vinden.

Het WMTF is ter ziele. Dat besluit is, in het nieuwe systeem van subsidietoewijzingen, definitief en onherroepelijk. Wat rest is zorg over dat, waar het allemaal mee begon: serieuze aandacht voor kunst en cultuur uit niet-westerse landen. Festivaldirecteur Huib Haringhuizen: "Daar hebben wij ons twaalf jaar lang sterk voor gemaakt, daar zullen we ons sterk voor blijven maken. Noodgedwongen niet meer als festival, maar zeker op persoonlijke titel."

voor meer informatie kunt u contact opnemen met de directie van het WMTF: Huib Haringhuizen, tel. 020-6060 950, h.haringhuizen@wmtf.nl


---- --