International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 25 augustus 2008

* Premières Hubert Bals Fonds en CineMart films in Venetië en Toronto
* Drie HBF-films in competitie voor Gouden Leeuw

De filmfestivals van Venetië en Toronto vertonen tweeëntwintig films die tot stand zijn gekomen met hulp van de CineMart en het Hubert Bals Fonds (HBF). In Venetië komen drie films, mede tot stand gekomen dankzij een HBF-bijdrage, in aanmerking voor de Gouden Leeuw: Haile Gerima s Teza, Tariq Teguia s Inland and Alexei German jr s Paper Soldiers.

Het 65e filmfestival van Venetië heeft drie films voor zijn prestigieuze competitie uitgenodigd die in een vroeg stadium van productie zijn ondersteund door het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam. Het gaat om Teza, de eerste film sinds 1993 van de legendarische Ethiopische filmmaker Haile Gerima; Inland, de tweede film van filmmaker Tariq Teguia (Algerije); en Paper Soldier van Alexei German jr. uit Rusland. Paper Soldier is tevens in 2006 gepresenteerd tijdens CineMart, de coproductiemarkt van het filmfestival Rotterdam. Voor andere festivalonderdelen zijn in Venetië het speelfilmdebuut The Inheritors (Los herederos), een documentaire van Eugenio Polgovsky en Celina Murga s tweede speelfilm, A Week Alone (Una semana solas) geselecteerd. In de festivalsectie Giornate degli Autori (Venice Days) gaan enkele films in première die tot stand kwamen na de presentatie op de CineMart: A Country Teacher van Bohdan Sláma (die in 2002 een VPRO Tiger Award won voor zijn speelfilmdebuut Wild Bees), The Visitor van Jukka-Pekka Valkeapää (Finland) en de Belgisch-Nederlandse coproductie Nowhere Man van Patrice Toye.

In het programma van het 33e Toronto International Film Festival zijn zestien films opgenomen die zijn ondersteund door het Hubert Bals Fonds of zijn gelanceerd als CineMart Project. Unspoken, de tweede film van de Belgische filmmaakster Fien Troch gaat in Toronto in wereldpremière. De film, een productie van Prime Time in coproductie met Versus en Motel Films, was CineMart Project in 2007. Unspoken gaat over een echtpaar waarvan de dochter sinds enkele jaren wordt vermist. Zij keert terug in hun gedachten na een onverwacht bezoek van een kennis van de familie. Pandora s Box van de Turkse filmmaakster Yesim Ustaoglu heeft van het Hubert Bals Fonds bijdragen gekregen voor scriptontwikkeling en voor postproductie. De film gaat in Toronto in wereldpremière en is vervolgens in San Sebastian kandidaat voor de Gouden Schelp. In haar vierde speelfilm toont Ustaoglu drie kinderen die gedwongen worden elkaar op te zoeken als hun moeder verdwaald in de bergen. Guka Omarova s Native Dancer is, net als haar speelfilmdebuut Schizo (in 2004 geselecteerd voor Un Certain Regard in Cannes), geschreven en geproduceerd in samenwerking met Sergei Bodrov. De film over een traditionele genezer in Kazakhstan, ontving een bijdrage voor postproductie van het Hubert Bals Fonds en is inmiddels aangekocht door Voortissimo Films.

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam speelt een cruciale rol in de steun aan filmmakers in zuidelijke of ontwikkelingslanden. Het fonds, inmiddels een internationaal rolmodel, geeft financiële bijdragen voor scenario-ontwikkeling, digitale productie of postproductie. Deze bijdragen fungeren als internationaal keurmerk waarmee het makkelijker wordt coproducenten en medefinanciers aan te trekken. Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, NPS en de Stichting DOEN.

CineMart, de coproductiemarkt van het International Film Festival Rotterdam, is de grootste in zijn soort. Tijdens CineMart presenteert een selectie filmmakers en producenten hun projecten aan de internationale filmindustrie met als doel het aantrekken van medefinanciers. Deze voormule, bedacht door het IFFR, heeft in de hele wereld navolging gevonden. CineMart fungeerde als voorbeeld voor de coproductiemarkten van de filmfestivals in Pusan, Mannheim, Berlijn en, recentelijk, Rome. De deadline voor inzendingen voor de 26e CineMart is 1 oktober 2008.

Het 38e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 21 januari tot en met 1 februari 2009, de 26e CineMart van 25 tot en met 29 januari 2009.

Hubert Bals Fondsfilms en/of voormalige CineMart projecten in het programma van het 65e filmfestival van Venetië, 27 augustus 6 september 2008:

Venezia 65 - In Competitie:
Teza van Haile Gerima, Ehtiopië, 2008
Hubert Bals Fonds bijdrage voor postproductie (2006)

Gabbla (Inland) van Tariq Teguia, Algerije, 2008
Hubert Bals Fonds bijdrage voor scenario-ontwikkeling (2007)

Bumazhnyj soldat (Paper Soldier) van Alexei German jr, Rusland, 2008 Hubert Bals Fonds bijdrage voor scenario-ontwikkeling (2005) CineMart Project 2006

Orizzonti:
Los Herederos (The Inheritors) van Eugenio Polgovsky, Mexico, 2008 Hubert Bals Fonds bijdrage voor digitale productie(2007)

Venice Days:
Muukalainen (The Visitor) van Jukka-Pekka Valkeapää, Finland, 2008 CineMart Project 2006

Nowhere Man van Patrice Toye, België, 2008
CineMart Project 2006

Una semana solos (A Week Alone) van Celina Murga, Argentinië, 2008 Hubert Bals Fonds bijdrage voor scenario-ontwikkeling (2006) en postproductie (2007) CineMart Project 2006

Venkovsky ucitel (A Country Teacher) van Bohdan Sláma, Tjechië, 2008 CineMart Project 2007


- - - - - - - - - - - - - - -
Hubert Bals Fondsfilms en/of voormalige CineMart Projecten in het programma van het 33e Toronto International Film Festival, 4-13 september 2008:

Visions:
Je veux voir (I Want to See) van Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Frankrijk/Libanon, 2008 Hubert Bals Fonds bijdrage voor postproductie (2007)

Liverpool van Lisandro Alonso, Argentinië, 2008
Hubert Bals Fonds bijdrage voor scenario-ontwikkeling (2005) en postproductie (2007) CineMart Project 2005

Salamandra van Pablo Agüero, Frankrijk/Duitsland, 2008 CineMart Project 2007

Unspoken van Fien Troch, België, 2008
CineMart Project 2007

Contemporary World Cinema:
Venkovsky ucitel (A Country Teacher) van Bohdan Sláma, Tjechië, 2008 CineMart Project 2007

Het zusje van Katia (Katia s Sister) van Mijke de Jong, Nederland, 2008 CineMart Project 2007

Leonera (Lion s Den) van Pablo Trapero, Argentinië, 2008 CineMart Project 2007

Baksy (Native Dancer) van Guka Omarova, Kazachstan/Rusland, 2008 Hubert Bals Fonds bijdrage voor postproductie (2008)

Pandoranin kutusu (Pandora s Box) van Yesim Ustaoglu, Turkije, 2008 Hubert Bals Fonds bijdrage voor postproductie (2008)

Teza van Haile Gerima, Ethiopië, 2008
Hubert Bals Fonds bijdrage voor postproductie (2006)

Discovery:
$9.99 van Tatia Rosenthal, Israël, 2008
CineMart Project 2003

Better Things van Duane Hopkins, Groot-Brittannië, 2008 CineMart Project 2004

Snijeg (Snow) van Aida Begic, Bosnië en Herzegovina, 2008 Hubert Bals Fonds bijdrage voor scenario-ontwikkeling (2004)

Tony Manero van Pablo Larraín, Chili, 2008
Hubert Bals Fonds bijdrage voor postproductie (2008)

Vanguard:
Dioses van Josué Méndez, Peru, 2008
Hubert Bals Fonds bijdrage voor scenario-ontwikkeling (2005)

Ocean Flame van Liu Fendou, Hong Kong/China, 2008
Hubert Bals Fonds Script Award 2005

(einde titellijst)

(einde persbericht)

Noten aan de redactie (

International Film Festival Rotterdam