Gemeente Boekel


Landbouw Ontwikkelings Gebieden gemeente Boekel

Ontlasten woongebieden en behouden landschappelijke waarden De afgelopen zes jaar hebben we werk gemaakt van de reconstructie. Het reconstructieplan vormt dan ook de basis om te komen tot landbouwontwikkelingsgebieden (LOG). Intensieve veehouderijen vormen een grote belasting op de kernrandzones in de gemeente Boekel. Door deze bedrijven weg te halen en nieuw te vestigen in een LOG worden de ontwikkelingsmogelijkheden in de kernen vergroot. Ook veiligheid is hierbij een belangrijk argument. Met het bieden van goede ontsluitingsmogelijkheden in het LOG vermindert de verkeersdruk in de kernen en ontstaat er voor de bedrijven een ketenaansluiting met bijvoorbeeld leveranciers van veevoer en de slachterijen. Na zeer zorgvuldige afwegingen is er een drietal landbouwontwikkelingsgebieden aangewezen: het LOG aan de Millseweg, het LOG Waterdelweg en het LOG Venhorst.

Structuurvisie/MER

De structuurvisie/MER is een vervolgstap van het reconstructieproces. Hiermee zoomen we verder in op het gebied. In de structuurvisie/MER gaat het om in richting van het LOG.
Centraal daarbij staat hoe de nieuw te vestigen intensieve veehouderijen landschappelijk en milieutechnisch verantwoord in te passen. De bedrijven die ingeplaatst worden zullen dan ook niet vlak naast of tegen over elkaar liggen. Door ruimte te houden blijft de karakteristieke openheid van het gebied bestaan.

Gezondheid
De gemeente Boekel vindt het zeer belangrijk dat de gezondheid meegewogen wordt in de landbouwontwikkelingsgebieden. Het is duidelijk dat mensen die in de intensieve veehouderijen werken de nodige maatregelen treffen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van mondkapjes. Buiten de bedrijven nemen de risicos snel af naar mate de afstand tot het bedrijf groter is. Wij zullen er als gemeente op toezien dat de nieuwste best beschikbare technieken worden gebruikt bij de nieuwe te vestigen bedrijven in de LOGs.
Als gemeente steunen we samen met de regio de GGD in het opzetten van een onderzoek naar de uitstoot van lucht door intensieve veehouderijen. We zullen er op toezien dat de nieuwste inzichten continu verwerkt worden in ons beleid. Uw gezondheid staat immers voorop.

Informatieavond
Op 25 augustus organiseert de gemeente Boekel een informatiebijeenkomst over de structuurvisie/MER landbouwontwikkelingsgebieden voor de intensieve veehouderij. De bijeenkomst begint om 20.00 en vindt plaats in gemeenschapshuis De Horst in Venhorst. U bent van harte welkom om deze avond bij te wonen.

Wethouder Peter Ketelaars.

Wethouder P. Ketelaars