Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

9 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200704162/1
datum van uitspraak: woensdag 27 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zeeland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Rijksweg N57 en rondweg Serooskerke-Noord" van de gemeente Veere) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zeeland van het bestemmingsplan "Rijksweg N57 en rondweg Serooskerke-Noord" van de gemeente Veere. Het plan maakt de aanleg van de rijksweg N57 in Veere, tussen de Veersedam en de grens met de gemeente Middelburg, mogelijk. Verder voorziet het plan in de aanleg van een rondweg bij Serooskerke. Platform N57, Groen Links Veere en de Molen de Hoop zijn het niet eens met de komst van de weg en zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit niet juist is uitgevoerd. De zaak is op 4 juli van dit jaar op zitting behandeld. De Raad van State vernietigde in een uitspraak van 17 mei 2006 een eerder goedkeuringsbesluit dat de komst van de weg mogelijk maakte, wegens de mogelijke verslechtering van de luchtkwaliteit als gevolg van het plan. Deze uitspraak is onder zaaknummer 200503122/1 te vinden op deze site.
2. 200706183/1
datum van uitspraak: woensdag 27 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor lozen afvalwater in de Maas voor Clauscentrale Essent in Maasbracht) Uitspraak over de vergunning die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren heeft verleend aan Essent voor het lozen van afvalwater op de rivier de Maas. Het gaat om afvalwater dat afkomstig is van de Clauscentrale aan de Voorstraat in Maasbracht, een elektriciteitscentrale waar aardgas, bio-olie en zware stookolie worden verbrand. De Stichting Natuur en Milieu is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 24 juli van dit jaar op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak van 200707487/1 die de Raad van State eveneens op 27 augustus 2008 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan Essent Energie Produktie B.V. voor de Clauscentrale. De vergunning maakt voor de centrale een uitbreiding van de productie mogelijk. De Stichting Natuur en Milieu is het niet eens met de uitbreiding en is tegen die vergunning eveneens in beroep gekomen bij de Raad van State. Zij vindt onder meer dat te weinig rekening is gehouden met de uitstoot van gevaarlijke stoffen als zwaveloxide. Ook is zij bang voor een toename van geluidsoverlast.
3. 200706675/1
datum van uitspraak: woensdag 27 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor lozen afvalwater Mullti-Fuel elektriciteitscentrale Nuon industrieterrein Eemshaven) Uitspraak over de vergunning die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren heeft verleend aan Nuon Power Projects B.V. voor het ontrekken van koelwater en het lozen van afvalwater op het oppervlaktewater van de Wilhelminahaven en de Eems. De lozingen vinden plaats ten behoeve van een nieuwe Multi-Fuel elektriciteitscentrale op industrieterrein Eemshaven in Eemsmond. Het industrieterrein ligt dichtbij de uitmonding van de rivier de Eems in de Waddenzee. De centrale bestaat uit een vergassingsbedrijf en een elektriciteitsbedrijf. In het eerste deel worden onder meer steenkool en biomassa vergast. Het tweede betreft een stoom- en gascentrale. Greenpeace Nederland is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Greenpeace vindt dat de gevolgen van de lozingen voor het milieu onvoldoende zijn onderzocht. De zaak is op 10 juli van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200707264/1
datum van uitspraak: woensdag 27 augustus 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Onderwijszaken
inhoudsindicatie:

(Herziening en terugvordering rijksbijdragen Hogeschool Utrecht) Uitspraak over de herziening en terugvordering van rijksbijdragen die de staatssecretaris van Onderwijs in het verleden aan de Hogeschool van Utrecht heeft toegekend. Het gaat om de jaren 2000 tot en met 2003. Voor die jaren heeft de staatssecretaris een bedrag van ruim 10 miljoen euro teruggevorderd. De staatssecretaris is hiertoe overgegaan, omdat de hogeschool volgens hem ten onrechte studenten voor bekostiging in aanmerking heeft gebracht. Het gaat om drie groepen studenten. De eerste groep bestaat uit studenten van buitenlandse partneruniversiteiten die een bepaald studieprogramma volgden. De tweede groep betreft Belgische studenten die ten onrechte voor bekostiging in aanmerking zijn gebracht. De derde groep gaat om studenten die een verkorte opleiding HBO-Bedrijfskader volgden. De rechtbank in Utrecht heeft geoordeeld dat de staatssecretaris terecht de rijksbijdragen voor de drie groepen heeft teruggevorderd. De hogeschool is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Deze zaak maakt onderdeel uit van wat in de media 'HBO-fraude' is gaan heten. De zaak is op 17 juni van dit jaar op zitting behandeld.
5. 200707276/1
datum van uitspraak: woensdag 27 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Afwijzing verzoek om nadeelcompensatie Producentenorganisatie Nederlandse Kokkelvisserij) Uitspraak over het verzoek om nadeelcompensatie dat de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij heeft gedaan in verband met het herroepen door de minister van LNV van de vergunning voor het mechanisch vissen op kokkels in de Waddenzee in het jaar 2004. De minister heeft de vergunning alsnog niet verleend naar aanleiding van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 1 juni 2005. Die uitspraak is onder zaaknummer 200409107/1 te vinden op deze site. De minister wil geen nadeelcompensatie verlenen, omdat het nadeel voorzienbaar was. Nadeelcompensatie is een vergoeding die je kunt krijgen als je onevenredig zwaar wordt getroffen door een besluit, in dit geval door het besluit van de minister om geen vergunning te verlenen voor het vissen op kokkels. De producentenorganisatie moet er volgens de minister ieder jaar rekening mee houden dat geen vergunning wordt verleend. De producentenorganisatie vindt dat het alsnog niet verlenen van de vergunning niet voorzienbaar was. Daarom is zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 19 juni van dit jaar op zitting behandeld.
6. 200707487/1
datum van uitspraak: woensdag 27 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning Essent voor Clauscentrale Voorstraat in Maasbracht) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan Essent Energie Produktie B.V. voor de Clauscentrale aan de Voorstraat in Maasbracht. Het gaat om een elektriciteitscentrale waar aardgas, bio-olie en zware stookolie worden verbrand. De vergunning maakt voor de centrale een uitbreiding van de productie mogelijk. De Stichting Natuur en Milieu is het niet eens met de uitbreiding en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt onder meer dat te weinig rekening is gehouden met de uitstoot van gevaarlijke stoffen als zwaveloxide. Ook is zij bang voor een toename van geluidsoverlast. De zaak is op 24 juli van dit jaar op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak van 200706183/1 die de Raad van State eveneens op 27 augustus 2008 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de vergunning die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren heeft verleend aan Essent voor het lozen van afvalwater op de rivier de Maas. Het gaat om afvalwater dat afkomstig is van de Clauscentrale. Ook tegen deze vergunning is onder meer de Stichting Natuur en Milieu in beroep gekomen bij de Raad van State.
7. 200709182/1
datum van uitspraak: woensdag 27 augustus 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Monumentenwet
inhoudsindicatie:

(Monumentenvergunning voor wijzigen pand Van Stolkweg Den Haag voor gebruik als hospice) Uitspraak over de mededeling door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag aan de Stichting Respect Zorggroep dat de monumentenvergunning voor het wijzigen van een pand aan de Van Stolkweg in Den Haag van rechtswege is verleend. De stichting had om de vergunning gevraagd. Zij wil in het pand een hospice vestigen, waarin kleinschalige palliatieve zorg kan worden aangeboden. Onder meer de Wijkvereniging Van Stolkpark en de Stichting Behoud Waardevol Erfgoed zijn het niet eens met de verlening van de vergunning. Zij vrezen dat door de veranderingen aan het pand de monumentale waarde ervan wordt aangetast. Verder vinden zij dat het gebruik van het pand als hospice in strijd is met het bestemmingsplan. De zaak is op 8 augustus van dit jaar op zitting behandeld.
8. 200800437/1
datum van uitspraak: woensdag 27 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Het Eikendal" van de gemeente Deventer) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Het Eikendal" van de gemeente Deventer. Het plan maakt een villapark in Diepenveen mogelijk. Een inwoner van Diepenveen is het niet eens met het plan en is tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt onder meer dat het nieuwe villapark in strijd is met het streekplan, te groot is en niet bij het dorpskarakter van Diepenveen past. Ook vreest hij voor schade aan de natuur in het gebied. De zaak is op 23 juli van dit jaar op zitting behandeld.
9. 200800901/1
datum van uitspraak: woensdag 27 augustus 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Weigering vergunning voor terras café Dante aan De Parade in Venlo) Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Venlo om aan Grand Café Dante een vergunning te verlenen voor een terras aan De Parade in Venlo. De burgemeester heeft de vergunning geweigerd, omdat de naastgelegen lunchroom/brasserie De Fiscus al een terrasvergunning heeft. Het terras van de brasserie staat ook vóór het grand café. Hierdoor is er voor het grand café geen ruimte meer voor een eigen terras, aldus de burgemeester. De rechtbank in Roermond heeft eerder het beroep van Dante gegrond verklaard, omdat de burgemeester volgens haar zijn besluit om de vergunning te weigeren niet goed heeft gemotiveerd. Toch heeft de rechtbank bepaald dat "de rechtsgevolgen van de weigering in stand blijven", omdat de burgemeester de weigering tijdens de rechtszitting beter heeft gemotiveerd. Tegen deze uitspraak is het café in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 5 augustus van dit jaar op zitting behandeld. pagina: 1