European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/104

Brussel, 22 augustus 2008

12492/1/08 REV 1 (Presse 240) (OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de overdracht van het gezag over de westelijke zone van het schiereiland Bakassi door Nigeria aan Kameroen

Het verheugt de Europese Unie dat het gezag over de westelijke zone van het schiereiland Bakassi door Nigeria aan Kameroen is overgedragen, waarmee een einde is gekomen aan het in 2006 begonnen overdrachtsproces.

De Europese Unie is tevreden over de moedige keuze van Nigeria en Kameroen om dit territoriale geschil vreedzaam te beslechten door zich te schikken naar het arrest van het Internationaal Gerechtshof van 10 oktober 2002 en naar de bepalingen van het akkoord van Greentree van 12 juni 2006.

De Europese Unie volgt de veiligheidsituatie in de Golf van Guinee aandachtig en dankt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en zijn vertegenwoordiger voor West-Afrika voor hun inzet voor de uitvoering van het akkoord van Greentree, die geleid heeft tot een geslaagd voorbeeld van vreedzame beslechting van een grensgeschil.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Armenië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.