Ingezonden persbericht


Art.1 Bureau Discriminatiezaken lanceert prikkelende postercampagne

Deze week start een publiciteitscampagne om aandacht te vragen voor discriminatie. Iedereen kan gratis posters en ansichtkaarten aanvragen.

Discriminatie is vaak niet expliciet. Werkgevers zeggen bijvoorbeeld niet letterlijk dat iemand te oud is, terwijl het voor de sollicitant heel helder is dat zijn leeftijd de reden van afwijzing is.

De 4 posters van Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord willen verborgen discriminerende boodschappen laten zien. Op het eerste gezicht lijkt er een standaardzin op de poster te staan; 'Bedankt voor uw sollicitatie. Helaas zoeken we iemand met een iets ander profiel. Maar uw CV houden we op zak.' Een tweede blik levert echter iets anders op. Als alleen de vetgedrukte letters gelezen worden, wordt de verborgen boodschap duidelijk en staat er plots 'oude zak'.

Er zijn vier varianten; Naast de poster over leeftijdsdiscriminatie is er een over een homoseksueel die geweigerd wordt in een hotel ('vieze homo'); een gehandicapte die wordt geweigerd bij een restaurant ('lamme gek'); en een Marokkaan die wordt geweigerd bij de disco ('kutmarokkaan').

Met de postercampagne hoopt Art.1 Bureau Discriminatiezaken meer naamsbekendheid te krijgen, discussie uit te lokken en mensen bewust maken dat discriminatie vaker speelt dan ze denken, en dat het kwetsend is. Mensen die discriminatie hebben meegemaakt of hebben gezien worden opgeroepen dat te melden.

De posters worden deze week breed verspreid onder allerlei organisaties, instellingen, bibliotheken en andere publieksplaatsen. Iedereen kan de posters of ansichtkaarten van de vier varianten gratis aanvragen bij www.art1nhn.nl of tel. 072-5154400. Omdat de teksten op de posters prikkelend zijn, verwachten we veel reacties.

Marije Cornelissen, directeur van Art.1 Bureau Discriminatiezaken: 'veel mensen melden discriminatie niet, omdat ze denken dat het toch niet helpt als ze geen snoeiharde bewijzen hebben. Dat is erg jammer, want we kunnen wél actie ondernemen in zo'n geval. En we registreren de melding om discriminatie op de agenda te houden'.

Jaarlijks voelen 30.000 mensen zich gediscrimineerd in Noord-Holland Noord, zo blijkt uit onderzoek. Toch krijgt Art.1 Bureau Discriminatiezaken maar 200 meldingen per jaar. Om mensen die gediscrimineerd worden te stimuleren het vaker te melden zijn in het voorjaar van 2008 regionale meldpunten geopend in Hoorn en Den Helder, naast het hoofdkantoor in Alkmaar. Inwoners van West-Friesland en de Noordkop kunnen nu dichterbij huis melden.

Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN is het expertisecentrum op het gebied van discriminatie voor de regio Noord-Holland Noord. Naast het behandelen en registreren van klachten geeft het bureau voorlichting en beleidsadvies aan allerlei doelgroepen, en doet het onderzoek naar de aard en omvang van discriminatie in Noord-Holland Noord.



Ingezonden persbericht